Милен Любенов, политолог: Вече не съм сигурен дали ПП-ДБ ще спечелят и второто място на изборите

07 Май 2024 17:48

На изборите за парламент няма да доминират разговорите за политики или политическите послания. Очаквам да има компромати и изострен диалог между политическите опоненти. Едно нещо обаче е сигурно и това е, че управлението след изборите ще се гради около ГЕРБ. Такова мнение изрази в ефира на NOVA NEWS политологът доц. Милен Любенов.

По думите му от ГЕРБ „са превъртели играта“ и започват на чисто.

Допреди няколко години ГЕРБ се намираше в изолация, но заради някои грешни стъпки успяха отново да си утвърдят позициите и в момента най-големите губещи са от ПП-ДБ. Борят се за второто място, но според мен трудно ще надскочат 300 000 гласа, което би им отредило трето или дори четвърто място след изборите, коментира доц. Любенов и допълни, че и следващият парламент ще бъде фрагментиран.

Относно европейските избори политологът обясни, че при тях по-голяма избирателна активност би могла да се регистрира единствено покрай вота за парламент.

Милен Любенов открои като „знаково“ отсъствието на Мария Габриел от евролистата на ГЕРБ и според него само от партията на Борисов могат най-точно да обяснят за това свое решение.

ГЕРБ се мобилизира около фигури, които са доста типични за партията и са свързани със структурите, каза още той за евролистата им.