Калин Стоянов: Работим активно да не допуснем каквото и да е влияние в изборния ден

26 Май 2024 14:48
Калин Стоянов: Работим активно да не допуснем каквото и да е влияние в изборния ден Снимка: БГНЕС

Съвместно с Министерството на електронното управление и Централната избирателна комисия ще успеем да се справим и няма да допуснем намеса във вота на 9 юни. Това каза служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Той участва във втория ден на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, предава БТА. Форумът започна вчера и ще продължи и утре. Стоянов отговаря на въпроси от присъстващите.

На ниво МВР, Министерство на електронното управление и множество други институции и агенции, които са ангажирани, работим активно да не допуснем каквото и да е влияние на изборите на 9 юни, обясни Стоянов.

Министърът отбеляза, че в последните няколко години имахме няколко избори и "натрупахме необходимия опит".

По думите му ситуацията е спокойна и за европейските, и за националните избори.

В изказването си пред делегатите на форума, вътрешният министър очерта три големи заплахи - дезинформацията, киберпрестъпността и мигрантските потоци. Той даде конкретика в цифри и съчета информацията за мигрантския натиск с дезинформацията. Даде пример с това как е било внушено, че България ще се превърне в гето за мигранти и че ще пристигат у нас със самолети.

"Много често в публичното пространство се разпространяват неоснователни твърдения за засилен натиск и превръщане на страната ни в гето на нелегални мигранти. Истината обаче е, че благодарение на новите организационни мерки и добрия диалог с Турция на всички нива, от септември 2023 г. се наблюдава трайно намаляване на миграционния натиск към България. През периода от 1 януари до 10 май 2024 г. са регистрирани общо 12 042 опита за нелегално преминаване на границата, което е със 70% по-малко сравнено със същия период на м.г.", каза още Стоянов.