Наказания заради насилие в детска градина "Фантазия" във Велинград

30 Май 2024 18:30

Прокуратурата и полицията разследват дали в детска градина „Фантазия“ във Велинград е било упражнявано насилие върху децата от страна на персонала в заведението. Поводът са разпространени кадри в социалните мрежи, на които се вижда как възпитателка удря и дърпа деца за косите. Към този момент са разпитани 8 души, сред които работещите в детското заведение и родители, каза изпълняващият длъжността районен прокурор на Пазарджик Радослав Бакърджиев, предаде радио Пловдив. 

Възпитателката от скандалния клип е била арестувана от полицията за 24 часа след разпространените видеа в социалните мрежи. В същото време Комисията за детето към община Велинград реши възпитателката да бъде дисциплинарно уволнена, тъй като е недопустимо педагог, упражняващ насилие, да продължава да работи в тази сфера, а директорката на градината Мая Якимова да бъде наказана с дисциплинарно наказание "забележка".

Показания е дал Петър Томанов, родител на едно от битите деца. На сесия днес директорът на детското заведение заяви, че кадрите с насилие са манипулирани. Пред общинските съветници баба на едно от децата отрече да има манипулация и заяви, че непослушните деца са били затваряни в тоалетната.
На кадрите в социалните мрежи се вижда как възпитателка дърпа и удря децата. Те бяха разпространени късно снощи. Към момента не е ясно кой е автор на тиражираните клиповете, предполага се, че кадрите са заснети от камера в самата градина.

Родители са разпознали жената, която скубе и удря децата.

 

Междувременно стана ясно, че след извънредно заседание Комисията за защита на детето към Община Велинград е решила учителката, която е малтретирала детето да бъде освободена дисциплинарно от работа. Директорката на детската градина Мая Якимова ще бъде наказана със забележка. С малтретираното дете и групата, в която то се обучава, ще работи психолог.
Образувано е досъдебно производство за причинена телесна повреда на дете от длъжностно лице. За това престъпление законът предвижда до 3 години затвор. Детето, станало жертва на насилие, е с приемни родители и е под особена закрила. Ще се проверява и средата, в която то живее.

Предстои да се установи кога и как са заснети скандалните кадри, тъй като пострадалото дете, не е посещавало градината през последните два месеца. Ще се установява и дали става въпрос за инцидент или за систематично поведение.

Засега няма данни за други сигнали за насилие в детската градина. Ще бъде назначена съдебно-медицинска експертиза.

В детската градина е извършен оглед, извършва се и проверка от комисия, назначена от кмета на Велинград Костадин Коев.