След шофирането с 2,52 промила: Районният съд в София не отне колата на Ивайло Цветков - Нойзи

06 Юни 2024 13:08
След шофирането с 2,52 промила: Районният съд в София не отне колата на Ивайло Цветков - Нойзи БГНЕС

Районният съд в София, реши, че колата на Ивайло Цветков-Нойзи няма да бъде отнета в полза на държавата.

Обвинението ще обжалва решението на съдебния състав.

„Софийската районна прокуратура ще протестира така определения съдебен акт. Според нас той създава един притеснителен прецедент“, обяви прокурор Николай Николаев.

През март Цветков получи условна присъда за шофиране след употреба на алкохол. Той беше заловен на 17 ноември миналата година да кара по Околовръстния път в София в нетрезво състояние.

При тест с дрегер беше отчетена проба от 2,12 промила алкохол. Кръвният тест показа наличието на 2,52 промила.

След задържането му Ивайло Цветков беше освободен срещу гаранция от 15 000 лева.

Постановената му условна присъда бе постигната след споразумение с прокуратурата, с което на журналиста се налага наказание от 10 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок.

То предвижда още, че му се отнема шофьорската книжка за една година и два месеца, а колата му се конфискува в полза на държавата.

Припомняме, че междувременно Върховният касационен съд излезе с позиция, в която настоява да се отмени решението за конфискация на автомобилите на пияни и дрогирани шофьори, защото противоречат на Конституцията.

От своя страна съдия Добринка Кирева от районния съд в Свиленград поиска КС да обяви за противоконституционна цялата разпоредба на чл. 343б, ал. 5 от Наказателния кодекс като противоречаща на няколко основни принципа в основния закон. Първите четири алинеи предвиждат различни наказания за онези шофьори, които управляват автомобили пияни или дрогирани.

Текстът на ал. 5 пък гласи: „В случаите по ал. 1 – 4 съдът отнема в полза на държавата моторното превозно средство, послужило за извършване на престъплението и е собственост на дееца, а когато деецът не е собственик – да присъди равностойността му“.

Така отнемането на автомобили на пияни и дрогирани шофьори отиде в Конституционния съд (КС).