Иван Таков: Ще се появяват все повече като "Величие", при цялата безпомощност у традиционните партии

10 Юни 2024 17:23

"Не е изненадваща появата на "Величие". И тези случаи ще зачестяват все повече при цялата безпомощност, която виждаме у традиционните партии". Това обясни пред БНР Иван Таков, председател на "Бузлуджа" - новото идейно движение в БСП.

"Има една група от хора, които вече не гледат националните медии, прехвърлили са се в алтернативното пространството – Facebook, YouTube и други социални медии. Там получават информацията, която ги интересува. Явно това, което се пуска от новата партия, ги е заинтригувало. Това е проблем на традиционните политически партии".

Той коментира слабото представяне на левите формации.

"Аз не спирах да говоря, че не се ли постигне обединение в ляво, не ни очаква нищо добро, а все по-ниски резултати. Когато учредихме движение "Бузлуджа", бях категоричен, че на БСП ѝ трябват нови лица и идеи. С председател Корнелия Нинова обединение в лявото не може да се постигне. Всеки път казваме, че няма накъде по-лошо да стане, но има.

Не може да кажеш на хората, които са участвали в избори, имат кметове и общински съветници, да си разформироват партиите и да се върнат обратно в БСП. Това не беше подадена ръка, а поредната провокация, за да не случи нищо. Голяма част от вината се носи от председателя на БСП. Едно ляво обединение не може да се случи без БСП. Критиката е и към останалите леви партии, защото те не можаха да намерят сили да говорят помежду си".
Столетницата въобще не фигурира в каквито и да било сметки, посочи още Таков в предаването "12+3".

"Не се говори като за субект, който активно може да участва в решаването на важните за България въпроси".

Той коментира отказа на лидерите на политическите формации, влезли в НС, да говорят пред медиите.

"Това е обидно спрямо техните избиратели. Не виждам от какво трябва да се притесняваме. Има достатъчно коректни данни, за да може да се коментира. Да се направи един политически разбор, а не толкова статистически. Аз никога не съм имал притеснения да коментирам, независимо какъв е бил резултата".

Таков анализира възможностите за създаване на стабилно управление в следващия парламент.

"Чисто математически, разбира се, че може. Ако отново наблегнат на някакви имагинерни съдебни реформи, на някакъв евроатлантизъм, партиите са налице. В този спектър са и ГЕРБ, и ПП-ДБ, и ДПС, а в някаква степен и ИТН. Не виждам мястото на БСП, предвид резултата".