Корнелия Нинова подаде оставка. "Резултатите ни на вота са катастрофални. Поемам отговорността"

11 Юни 2024 14:59

Председателят на БСП Корнелия Нинова подаде оставка. „Оценявам нашите резултати като катастрофални. Поради което поемам политическата отговорност и подавам оставка”, каза тя на брифинг в централата на партия, цитирана от Нова телевизия.
"Събрахме Изпълнителното бюро и анализирахме ситуацията. Най-голямата тревога за България е дъното на избирателната активност. Този път протестният вот се изрази чрез негласуване. На тези избори няма победител, защото всички, без ДПС и ИТН, губим гласове, най-много ПП-ДБ”, посочи Нинова, според която фрагментацията означава нестабилност. По думите ѝ вече няма голяма партия.

Нинова обясни, че няма да напусне Народното събрание, защото е „избрана от народа” и си „остава депутат”. Дали ще се кандидатира за нов мандат като председател на БСП не стана ясно.

Тя подчерта, че е избрана от всички членове на БСП чрез пряк избор. И призова тази практика да се запази и за следващия председател. „Членовете на БСП са тези, към които се подава оставката. Това е при прекия избор”, обясни Нинова.

От "Фокус" припомнят, че вчера Младежкото обединение на БСП поиска оставката на лидера на партията Корнелия Нинова заради лошите резултати на социалистите на провелите се в неделя избори 2 в 1 – за депутати и за евродепутати.

Те опънаха протестен транспарант с надписи "промяна" и "оставка" върху фасадата на централата на БСП.