Вече и официално: ЦИК обяви резултатите от вота за Европейския парламент

12 Юни 2024 23:12

Днес изтече срокът за пренареждане в списъците на новите евродепутати. Тази вечер централната избирателна комисия се събра на онлайн заседание, за да обяви окончателните резултати от изборите за европейски парламент, съобщават от Нова телевизия.
Въпреки предизвикателствата на вота "2в1" изглежда законовите срокове за обявяване на резултатите от изборите в неделя ще бъдат спазени. И по план, макар и със заседание в 9 вечерта, от Централната избирателна комисия преминаха през финалните процедури около евровота. Така прогнозните резултати вече са и реални. Ето как се разпределят мандатите за Брюксел:

Първите по гласове - ГЕРБ-СДС – изпращат петима евродепутати. По трима свои представители в Европейския парламент ще имат от ДПС, ПП-ДБ и „Възраждане”. Двама от българските пратеници в Брюксел ще са от „БСП за България” и един - от „Има такъв народ”.
Трима от кандидатите за евродепутати бяха заличени по тяхно искане - Джевдет Чакъров и Искра Михайлова, подали заявление във вторник, както и Росен Желязков, който е депозирал молбата си в ЦИК през днешния ден. И тъй като са спазили законовия срок, на заседанието тази вечер единодушно искането на всеки от тях беше одобрено.

Утре предстои ново заседание на Централната избирателна комисия - на което ще стане ясно окончателното разпределение на мандатите и в българския парламент. За да разберем имената на 17-те евродепутати - ще трябва да изчакаме до петък, а неделя, на 16-и юни, е денят, в който ще знаем окончателно и кои ще са новите 240 депутати в 50-тото Народно събрание на България.