Доц. Киселова: Очаквам предсрочни избори през ноември

13 Юни 2024 08:02

"Ако има 3 неуспешни опита за съставяне на правителство, президентът трябва да направи консултации за служебно такова, което ще бъде ново по смисъла на процедурата, съставът може да бъде същият. Тогава председателят на НС може да е друг и е възможно да се съгласи да бъде кандидат за служебен премиер".

Това коментира преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова в студиото на "Денят ON AIR".

По думите ѝ е било грешка чрез конституционни промени да се ограничава възможността на президента да определя състава на правителството.

"Струва ми се, че свободата при президента трябва да бъде по-голяма, защото видя се, че част от хората по една или друга причина не желаят да бъдат определени за министър-председател, а този, който е определен, е свързан с модела ГЕРБ, който беше силно критикуван. Дори сега, като първа партия с най-много гласове, ГЕРБ не са победители, те губят един мандат, избирателната активност спада, на тях вече им трябва не един, а поне един плюс партньори - отцепници или мотивирани по една или друга причина", прогнозира доц. Киселова.

Според нея всички политици се явяват неподготвени за изборите и правят едни и същи грешки.

"Какво очаквате да свърши правителството, което ще бъде подкрепено. Трябва да има ясни приоритети - каква е позицията на България при сформирането на новата ЕК, каква позицията ни по отношение на конфликта Русия - Украйна, да говорят по краткосрочни въпроси. Никой не очаква стратегия за оцеляване на Марс. Не е задължително да е коалиционно споразумение", категорична е доц. Киселова.

Тя посочи пред Bulgaria ON AIR, че не е лошо да си член на политическа партия, а проблемът е, че тези членове биват подтиквани да влязат, за да спадне напрежението и "да не се повдига въпросът защо политиците катастрофираха за пореден път на изборите".

Конституционалистът определи като най-лесно решението да бъде подадена оставка, но това определи като бягане от отговорност.

"Много е лесно да кажеш "подавам оставка", да прехвърлиш отговорността по този некоректен начин на избирателите е бягство от политическа отговорност. Не да питат президента кога ще свика НС, той има едномесечен срок, можем да очакваме другата седмица в средата да има свикано учредително събрание на НС. Тогава започват да текат срокове и президентът трябва да води консултации, на което да знаят избори ли искат, експертно правителство ли", заяви експертът по конституционно право.

Доц. Киселова каза също, че след изборите от ГЕРБ-СДС са в по-неизгодна позиция, а призракът, който стряска всички на политическата сцена е бъдещ политически проект на президента Румен Радев.

Като евентуална дата на нови предсрочни избори доц. Киселова посочи началото на ноември.