Александър Симов: БСП се лута в мъглата

20 Юни 2024 18:43

Не съм видял антининовска кампания. Няма приятелски огън по Нинова. Гледах Калоян Методиев сутринта и установих, че Холивуд много е загубил, че той не е отишъл там да пише сценарии за политически трилъри. Това заяви Александър Симов от БСП в предаването „Лице в лице” по БТВ.

БСП постига катастрофален резултат на изборите, след това Нинова подава оставка. След като е подала оставка, единствената възможна процедура, по която може да продължи напред БСП е да се свика Национален съвет и там да се назначи някой от нейните заместници да изпълнява нейните функции до прекият избор. Къде тук е превратът?, попита той.

„Националният съвет се събра, избрахме Атанас Зафиров за изпълняващ функциите на председател и започнахме първоначалния анализ на това защо БСП понесе такъв удар на тези избори – 151 000 гласа – това е историческото дъно. В тази дискусии се появи темата за катастрофалните грешки на БСП на тези избори, а именно появата на Калоян Методиев в листата. В БСП има много грешки, които трябва да анализираме. Темата защо той и как той присъстваше на всички мои срещи с избиратели. Защо един бивш седесар трябва да е лице на БСП? Всички научихме, че той е там, докато тази листа не беше регистрирана в ЦИК. Има нарушаване на процедурите на БСП и нарушаване на политическата автентичност на БСП, което е чувствителна тема за избирателите ни”, обясни социалистът.

„Моите обяснения са следните – от 2021 г. насам БСП на всички поредни избори е с резултати надолу. БСП така и не се научи да провежда истински кампании. В последните три години БСП се опитваше да налучква обществените настроения, да намери тема, която да закачи политически активните, вместо да предложи своя платформа за реорганизация на държавата и да чака хората сами да я открият. Това е като лутане в мъглата. Една партия започва да се лута, когато престане да вярва в своите идейни основи”, изтъкна Симов.

„Проблемът в БСП е следният – от избори на избори губим резултати. Кога трябваше да бъде направена тази промяна? БСП изгуби посоката си на истинска лява и социалистическа партия. Тя често пъти попадаше в плен на една илюзия. БСП, за да бъде автентична трябва да иска радикална промяна на икономическата система и да бъде вярна на принципите си”, каза още Александър Симов.