Христо Грозев: Дни преди инвазията хора на ГРУ и наемници от ЧВК са изпратени в Киев със задача ликвидиране на Зеленски

22 Юни 2024 12:23

Няколко дни преди началото на пълномащабната инвазия, група от 50 руски служите от ГРУ (Главното управление на разузнаването на Русия) е прехвърлена в Украйна с цел подпомагане на убийството на политическото ръководство на страната. Освен това, тяхна задача е било и да извършват саботажи и диверсии в тила на украинските войски.

Това разкри в интервю за онлайн медията "Liga" българският разследваш журналист Христо Грозев.

Впоследствие руснаците са заловени, като повечето са избити от украинските служби СБУ и ГУР в първите дни на войната, допълва Грозев.

Според него, това са били хора, които са следени от него от години и са имали достъп до пощите им и така са разбрали за поставените им задачи.

"Ние следихме писмата им от електронните пощи и виждахме как настроението им се мени с напредване на бойните действия, след нахлуването на Русия в Украйна. Тонът им става все по-остър и опасенията им, че тяхната мисия няма да завърши добре, се увеличават. Даже някои от тях изпращаха до съпругите си желание да обмени рублите със западна валута, защото предвиждаха силен спад на руската валута", каза още българският журналист.

Той посочва, че са идентифицирали още една група, състотяща се от частни военни наемници, като клонинг на съществуващата тогава ВК "Вагнер". Те са смятали, че войната ще е съвсем кратка и това ще им даде добра възможност да заработят сериозни пари.

Именно те са били прехвърлени в Киев с цел да убият украинското военно и политиеско ръководство в първите дни на войната.