Шефът на АЕЦ "Козлодуй" призна за теч: Беше човешка грешка, служителят е отстранен

25 Юни 2024 19:48

Това се случи при спирането на 6-ти блок, понеже имаме един дефект в трети парогенератор, проучванията ни казват, че имаме проблемен отсек и там се получават пукнатини в тръбите и започва да тече вода от първи във втори контур. При изключването на 6-ти блок миналата седмица се е получила човешка грешка, не в мащабите, които казва проф. Касчиев. Мащабите са около 8 кубика, не е преценен обемът. Този, който е допуснал грешката, е отстранен от работа. Това заяви изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов в предаването „Лице в лице” по БТВ.

По думите му няма никаква опасност за населението. Това е в хермозоната, тя е изчислена за тежки инциденти. Всичко е почистено. Паднало е върху топлоизолацията, тя е сменена. Парогенераторът има специално покритие за такива аварии. Това не е първата авария, в която има изтичане на радиоактивна вода. Ние имаме списък от събития, които трябва да докладваме на Агенция за ядрено регулиране (АЯР). Това събитие не е в този списък, но въпреки това сме ги уведомили. Няма как да има изтичане в околната среда, категоричен бе Николов.

„За да излезеш и да говориш тези неща, трябва да целиш нещо”, смята шефът на АЕЦ „Козлодуй”.

„Това не мотивира екипа, а го стресира. Спирането на един блок се следят всички процеси. Не е толкова лесно да щракнеш едно копче и всичко да спре. Този процес отнема 2-3 дни”, обясни той.

Досега не ни е отказана помощ от руски специалисти, но се вижда, че има охладняване. Ние прекратихме договора за доставка на ядрено гориво. Няма нужда да се подменя нещо към момента, въпреки, че парогенераторът дава дефекти, е много далеч от проектната готовност за спиране при запушване.

„Централата работи на 100%, работи идеално. В момента работят две системи – руската и американската. И двете дават всички данни, че е нормално”, подчерта Николов.

Той заяви още, че американското гориво не е по-скъпо от руското.