Станислав Балабанов (ИТН): Имаме готовност за кабинет с третия мандат, не слага предварително червени линии

26 Юни 2024 22:56

Тежка е политическата криза в България. Ако не бяхме дали възможност да стартира НС, вероятно щяхте да ме питате "докога ще водите политика на инат". Беше фундаментално важно да заработи НС. Ултиматумите ги поставят извън ИТН, всички останали политически формации. Това заяви депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му, социолозите, които преди изборите са определяли ИТН като "смокиновия лист" на ГЕРБ и ДПС, са се оказали "аматьори".

"ИТН няма да подкрепи първия мандат на ГЕРБ, няма да подкрепи каквато и да е форма на кабинет на ГЕРБ - коалиция, (не)коалиции, сглобка. Ако пропадне, вторият мандат ще стигне до ДПС. ИТН ще направи абсолютно същото. Ще бъдем всички в залата при гласуването, няма да има врътки с кворума. Ще гласуваме "против", категоричен е Балабанов.

Разборът му на състоянието на партиите, които могат да получат третия мандат за съставяне на правителство показва, че е най-логично той отиде в ИТН.

"От ИТН трябва да опитаме да намерим алтернатива. Не искаме предварително да поставяме червени линии, да минираме процеси, които не зависят от нас. Ако вървим към експертен кабинет с третия мандат на ИТН, можем да поставим политики със срокове на изпълнение. Ако едни стават на по-бърза писта, други отнемат повече време, не става с щракане с пръст", каза депутатът пред Bulgaria ON AIR.

Очакванията на Балабанов са, че България няма да влезе в еврозоната през 2025 г.

"Забавянето ще е на база инфлацията, а кой е виновен за инфлацията - лошият финансов министър Асен Василев", каза Балабанов.