Атанас Зафиров (БСП): Безвремието в правителството е рай за мафията

26 Юни 2024 23:02

"Ние не сме давали заявка за третия мандат, това беше една от темите на разговор с президента и вицепрезидента. Изявихме нашата готовност, ако стигнем до трети мандат, да участваме активно в този диалог. Мисля, че не е редно политическите сили да предопределят поведението на президента. Все пак президентската институция има всички лостови механизми да направи точната оценка коя е политическата сила, която има най-големи шансове", заяви изпълняващият длъжността председател на БСП Атанас Зафиров в "Денят ON AIR".

По думите му България има нужда от стабилност, от предсказуемост, а има прекалено много въпроси за решаване.

"Трябва да е ясно, че в когото и да стигне третият мандат, тази партия ще е формален носител. С него би трябвало да се направи последен опит да не се стигне до предсрочни избори. Ако влезем за пореден път в тази спирала от избори, тя ще се прибави към всички останали кризи. Най-вероятно скоро ще имаме и конституционна криза. Ако на тези избори само беше загатнато за някакви политически чудовища, то на следващите избори могат да се появят истински такива, които да сринат окончателно крехкото доверие в парламентаризма", коментира Зафиров за Bulgaria ON AIR.

Големите партии демонстрират видима неспособност да се справят със ситуацията, смята депутатът.

"Въпреки високите проценти на фона на ниската избирателна активност, те не са реални. Нямаме реален победител на тези избори. Факт е, че бягат от отговорност. Видимо първият мандатоносител ГЕРБ не се справя с този ангажимент. Вярвам, че ще положим всички усилия да не се стигне до предсрочни избори. В когото и да отиде мандатът, най-малко ще изслушаме предложенията. За мен най-работещо е да се говори с всички и да се търсят равно отдалечени фигури в този кабинет", добави той.

Това, което днес стана ясно, показва един тотален разпад на държавността, категоричен е Зафиров.

"Това безвремие, което е в момента с тези правителства, е рай за мафията. Съветник на президента да си позволява да вербува български офицери, това е много страшно. Народен представител да чете кореспонденция на шефа на българското военно разузнаване означава, че има някакъв теч и в тази система. Това показва една много сериозна слабост в начина, по който функционира тази система. Всяка партия, като дойде на власт сменя ако не ръководителите, зам.-ръководителите на службите. Това разбива службите, създава лош имидж. Факт е, че определени политически сили са го превърнали в практика", посочи гостът.

По негови думи трябва да има пробългарско правителство, което да отговаря за българските интереси.