Божанов (ПП-ДБ): ГЕРБ събори работещо правителство и сега търси подкрепа от нас, няма как да се случи

27 Юни 2024 18:26

Днешният случай с Андрей Гюров показва защо искахме максимално бързо да се приемат правилата за избор на ново ръководство на антикорупционната комисия - настоящото ръководство не е избрано спрямо целта, с която сме създали КПК. ГЕРБ бавиха тези правила и това беше показателно за последните месеци от съвместното ни управление.

Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Божидар Божанов, който коментира последните политически събития в страната.

"Нашето управление беше с ГЕРБ, когато обаче влезеш в кабинета на Борисов и видиш там Пеевски, разбираш, че последният взима решенията. За мен правителството "Денков" направи много неща. Слушахме Борисов, че трябва само една сграда да измаже и влизаме в Шенген. Кабинетът "Денков" измаза тази сграда, приеха се промените в Конституцията, които в частта си за съдебната реформа, са важни и не са оспорени от никой. Не сме обсъждали още третият мандат, защото той е кризисен. Важни са първият и вторият мандат. Само преди няколко месеца имаше редовно правителство и ГЕРБ и ДПС го събориха. ГЕРБ ни пратиха на избори при работещо правителство. Да, можеше да има промени в правителството, защото имаше неработещи министри, но всичко можеше да се договори. Сега на ГЕРБ им идва от този акъл, който идва после, и пак искат да управляваме заедно. Няма как да се случи това. Кабинетът "Денков" падна заради съдебната реформа. Сега никой не иска да управлява. Борисов също не иска да управлява, защото е наясно, че ще управлява Пеевски чрез задкулисието и владееното на службите", добави Божанов цитиран от novini.bg.

"Разговорите за избирателната система само маскират разговорите за основния проблем, който имаме, а той е съдебната система. Докато не се реформира съдебната система задкулисието ще продължи да управлява. И да променим избирателната система, ще отложим за малко проблемите. Виждате, че в момента Пеевски е много силен и удря където и който си поиска, включително и вътре в ДПС. Това беше причината да искаме реформи в съдебната система, службите и регулаторите. Единият проблем на коалицията ПП-ДБ е, че допуснахме Пеевски толкова близко до властта. Реално ГЕРБ "донесоха" Пеевски, но отстрани изглеждаше, че ние се колаборираме с него. Друга грешка е липсата на комуникация с нашите избиратели, които си помислиха, че имаме нещо общо с Пеевски", завърши Божидар Божанов.