Костадин Костадинов: Когато виждаме престъпление, ние веднага подаваме сигнали

27 Юни 2024 22:56

„Ние дадохме специален брифинг, отделно от това четохме декларация. Разпадна се правителството и в момента ДПС разчиства сметките си с ПП. Това е отговорът точно сега да се развихри този сигнал".

Това каза в предаването „Още от деня" по БНТ Костадин Костадинов относно сигнала към КПКОНПИ по повод Гюров, каза че този сигнал идва от тях.

Това е доказателство, че се употребяват институциите, за да се прикриват предстъпленията, заяви Костадинов. „Макар и късно, някаква форма на справедливост и възмездие има. Ще видим дали Гюров ще успее да защити своята гледна точка в съда".

Когато виждаме престъпление, ние веднага подаваме сигнали, така беше и със скандала с Атанас Атанасов, който се е опитвал да вербува хора за своя лична полза за разузнаването, обясни Костадинов. „Още преди по-малко от 4 месеца ние искахме комисия, която да разследва лицето Атанасов. Тогава ГЕРБ и ДПС бяха против, сега те изведнъж внасят нашето предложение, т.е. те в момента използват положението, в което да разчистват сметките си с ПП-ДБ. Но ние винаги сме показвали, когато има нарушение на законите, но друг е въпросът дали сме имали подкрепа. В момента ПП-ДП се оплакват от това, че в момента вече нямат подкрепата на ДПС".

Вчера Денков каза нещо интересно, че те имали информация, че прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство, обясни Костадинов. „Аз вчера зададох въпрос, ние нямаме информация, вие нямате информация. Въпросът е как ПП-ДБ имат тази информация. Не поставя ли чадър прокуратурата над Атанасов в момента и по този начин да го превръща в зависим от Пеевски? Това е риторичен въпрос, разбира се".

Въпросът за кабинет е много простичък, заяви Костадинов. „Ние казахме - има теоретична математическа възможност за съставяне на правителство, което да изключи ГЕРБ и ДПС. Това са 125 мандата, които обединяват всички политически сили. Но, да, ПП-ДБ имат много повече общо с ГЕРБ. Да, имаме разминавания с ПП-ДБ и те имат с нас. Но имаме и нещо, за което нямаме разминавания и сме заявявали в предизборната кампания - че няма да управляваме с ГЕРБ и ДПС."

Над 65% от българските граждани не желаят да приемат еврото, това е изследване официално изследване на Евробарометър и ние точно затова искаме референдум, обясни Костадинов.

Всяко едно от нашите 5 условия може да мине през референдум, категоричен е Костадинов. „Но защо тези, които наричат себе си демократи бягат от най-демократичната форма - референдума."

Ние поставихме тема за размисъл - можем ли да оставим ГЕРБ и ДПС в опозиция? Можем. Искате ли това да се случи ? Да, искаме. Това е нашата протегната ръка, обясни Костадинов.