Прокуратурата отказа на "Възраждане" да разследва аудиозаписа от срещата на ПП-ДБ

28 Юни 2024 13:06

Партия „Възраждане“ е получила два отказа от прокуратурата за образуване на разследване относно аудиозапис, за който се твърди, че е от среща на ръководството на ПП-ДБ. Това съобщи Петър Петров от „Възраждане“ пред журналисти в кулоарите на парламента, цитиран от БТА.

Според него в аудиозаписа са коментирани „притеснителни факти“ за българската държавност – „ръководството на българските служби за сигурност е одобрено и ще бъде съгласувано с посолството/посолствата и се коментираше създаването на временна комисия, която да „тупка топката“ с имунитета на един народен представител, бивш премиер, с оглед той да не бъде снет“.

„Българската прокуратура не желае да разследва тези притеснителни факти за българската държавност“, посочи Петров.

Той обясни, че от „Възраждане“ са внесли сигнал до главния прокурор, след това от Софийската градска прокуратура им е върнат отказ за образуване на досъдебно производство, който е потвърден от Апелативната прокуратура и след това е отменен от съда, като преписката е върната за доразследване.

Причината е, че според съда отказът на прокуратурата е незаконосъобразен и има бездействие от страна на държавното обвинение, обясни Петров, като добави, че от прокуратурата не са извършени никакви действия по разследването.

След връщането от съда, Софийската градска прокуратура, в лицето на прокурор Ивайло Петров, отново не намира основание за образуване на досъдебно производство, като от „Възраждане“ отбелязват, че отново ще обжалват отказа пред горната инстанция.

Българската прокуратура и ДАНС са овладени от ДПС, каза Петър Петров. На въпрос защо твърди това, той отговори, че според него двете институции „работят в услуга на ДПС и не работят в интерес на законите на страната, защото самото ДПС не работи в интерес на българските граждани и за спазване на законите на страната“.