Депутатите си уредиха заплати по време на кампания

12 Юли 2024 18:43

Днес депутатите дълго обсъждаха предложените промени в правилника за работа на Народното събрание. В крайна сметка те решиха, че ще получават заплати и ще се возят на служебни коли и по време на предизборна кампания.

По време на гласуването във временната комисия за правилника депутатите уж се отказаха от заплатата си по време на евентуална предизборна кампания в този парламент, както и от служебните си коли.

По тази тема днес в пленарната зала нямаше дебат. Основният спор се съсредоточи около факта, че има безпрецедентен брой независими депутати, които остават "безпризорни" - без стая и с общо 5 минути изказване за цялата група. В крайна сметка обаче предложението да се създаде отделна група за независимите депутати, така че да имат стая и време да се изказват, беше отхвърлено.

Калоян Методиев, който влезе в парламента с листа на БСП, но веднага стана независим депутат, се оплака, че му се налага да ходи с раница, "пълна с всичките му принадлежности" из коридорите по цял ден.

"Вие сте като Британската империя, ние сме като Махатма Ганди", обърна се той на депутатите, които си имат парламентарна група.

След поредното отлюспване на двама депутати от ДПС днес, независимите депутати в 50-ото Народно събрание станаха 38, което е прецедент. Методиев изтъкна, че вече има 3 вида независими депутати - изключени, напуснали и "разпаднали се" (б.а. "Величие").

Тази сутрин и още двама депутати на ДПС обявиха, че напускат групата - Ибраим Зайденов и Мюмюн Мюмюн. Вчера други двама народни представители сами напуснаха - Димитър Николов и Ахмед Вранчев, а 17 бяха изключени от състава на парламентарната група от председателя ѝ Делян Пеевски.

По време на дебатите Красимира Катинчарова от разпадналата се група на "Величие" обясни, че те вече нямат стая. Тя заяви, че на 40 души няма да са им достатъчни общо 5 минути да се изказват в пленарната зала, както разпореждат правилата. Въпреки това независимите депутати няма да имат повече права в този парламент, реши Народното събрание.