Теодора Йовчева: Пеевски готви политически проект, това не е краят му

13 Юли 2024 07:40

Политолозите Теодора Йовчева и Милен Желев се обединиха в ефира на Евронюз България, че се "пече" нов политически проект около Делян Пеевски.

"Няма да е краят на тези политици", коментира Йовчева. "Такъв проект се пече в момента, сериозни корпоративни ресурси има. Разликата между двете враждуващите страни в ДПС е, че Доган все още е в сърцата на старите депесари", каза от своя страна Желев.

Според двамата в раздорите в ДПС има "повече за корпоративни интереси, отколкото етнически проблеми. Вероятно има други неща, за да се стигне до този разрив. Етническата теза се използва за оправдания за нещата, които се случват, а не толкова за реален конфликт".

А относно втория и третия мандат за съставяне на кабинет, които предстои президентът да връчи, Йовчева коментира, че "дори не е мислено, за следващите избори се мисли, а не за трети мандат. Това ми е вътрешното усещане". ,

Според Желев ще се случи фрагментация не само на политическите формации, но и в нов парламент.

"Мнението ми е, че ДПС през всичките години не успя да избяга от образа си на етническа партия", каза той.

Според него ПП-ДБ ще предложат кабинет, "но да се надяваме, че ще бъде разумно и отговорно. Техните вътрешни борби будят насмешка у техните избиратели".