Събират подписка срещу златодобива край Своге

19 Юли 2024 07:21

Жителите на град Своге и селата Желен, Бов и Лакатник стартираха подписка против златодобива в региона. Събирането на подписи срещу сондажите се провежда пред читалище "Градище" в гр. Своге и ще продължи и в следващите дни.

Местните жители са създали и инициативен комитет с цел спирането на проекта за добив на злато в региона. Те са против дейността и потенциалния добив на злато в района, тъй като пряко се застрашава чистотата на въздуха, водата и почвата в района. Според тях са застрашени и множество извори, осигуряващи питейна вода в населените места.Проектът за златодобив ще засегне и унищожи природни, културни, исторически, археологически и туристически обекти, включително маршрута Ком-Емине, смятат жителите на региона.

Активистите срещу проучването и златодобива организират изпращането на възможно най-голям брой възражения към Министерството на околната среда и водите, но също така подготвят обосновани възражения срещу липсата на компетенция в МОСВ, към Народното събрание, Министерство на енергетиката, Омбудсман, Басейнова дирекция, Министерски съвет, Президент. Хората са готови да се обърнат и към съответните европейски институции и се надяват да не се налага да използват гражданско неподчинение.

В своето възражение жителите на Своге и близките населени места посочват, че в засегнатия карстов район на площта за търсене, се очаква натъкване на уран, с чиито залежи е известен района. Така се поставят под риск подземните водни тела, следователно и здравето на живеещите в района.

Гражданите са обезпокоени, че сондажите ще бъдат на метри от домовете им, някои на разстояние по-малко от 50 м. от къщи в района. Те подчертават, че не са проведени консултации с всички заинтересовани страни, включително местни общности, неправителствени организации, бизнес, относно негативните социално-икономически последствия.