Локализираха пожара до Харманли

19 Юли 2024 11:32

Локализиран е пожарът до Харманли, съобщава bTV.

Той е ограничен в гора над града, няма опасност за вилната зона.Припомняме, двама пожарникари пострадаха леко, но бяха прегледани на място от спешните медици.

Огънят избухна в местността "Изворът на Белоногата" и заплаши да влезе в града. Той възникна на паркинг с тежкотоварни автомобили в непосредствена близост до бензиностанция. Предполага се, че електрически стълбове са направили късо съединение.

Над града е изгоряла ферма и няколко вили.Старши комисар Митко Чакалов обясни, че цялата площ на пожара е на около 1000 декара. Десетина вили са засегнати, една кошара с овце, частично са засегнати шест халета. Унищожени са около 150 декара борова гора.

През цялата нощ пожарникарите останаха на терен, за да гасят пламъците. Късно снощи тежка верижна техника започна да прави просеки в гората.

"Има свидетелски показания, които посочват, че се е чул силен гръм и е спряло електрозахранването, под жиците е възникнал пожарът", посочи Чакалов.

На място днес остават пет пожарни автомобила, които продължават да обхождат периметъра заради частични огнища.

В района има и друг пожар в гора около село Малък извор, който тепърва ще бъде обработван. Към момента няма опасност за населените места.

Кметът на Харманли Мария Киркова заяви, че няма пораженията в местността "Изворът на Белоногата".