Димитър Главчев за пожарите в страната: Не мисля, че имахме пропуски, чух благодарности

19 Юли 2024 17:38
Димитър Главчев за пожарите в страната: Не мисля, че имахме пропуски, чух благодарности Снимка: БГНЕС

Не видях пропуски, не чух и забележки. Единствено в село Воден чух по-различни мнения. На останалите места жителите бяха благодарни, че екипите са им спасили имуществото. Това заяви пред медии на брифинг в Министерски съвет служебният премиер Димитър Главчев след края на свикания от него Съвет по сигурността във връзка с опустошителните пожари у нас от последните дни.

Той допълни, че не е имало как Съветът по национална сигурност да се свика по-рано, отхвърляйки по този начин упреците, че свикването му е закъсняло.

Не виждам как по-рано можех да свикам Съвета. Ние не сме спирали да бъдем на терен от началото на стихията. Всеки, който е бил на място, може да види за какво става въпрос. Много от пожарникарите, с които говорих, казаха, че не са виждали такова бедствие, макар да са с над 20-годишен стаж в професията. При бурен вятър пламъците достигат до 10-20 метра. Човек трудно може да си го представи, ако не го види. Така че не виждам как по-рано можеше по-рано да се свика такъв Съвет, обясни Димитър Главчев.

На въпрос какви мерки ще предприеме българската държава в осигуряването на необходимата техника, Главчев отвърна, че още следващата седмица депутатите от различните ресорни комисии в парламента ще конкретизират от какво се нуждаем и каква техника бихме могли да закупим.

„Още следващата седмица трябва се осъществи взаимодействието с ресорните парламентарни комисии и да се конкретизира какво е нужно, за да се подобри оборудването на хората, които са на терен“, посочи служебният министър-председател.

Главчев допълни още, че другата взета мярка в рамките на Съвета е била по посока на обезщетяването на хората от пожарите. От думите му се разбра, че се работи за съкращаване максимално на сроковете за получаване на обезщетенията.

Novini.bg