Соломон Паси: Пращаме Николай Ненчев в Киев

22 Юли 2024 16:27
Соломон Паси: Пращаме Николай Ненчев в Киев БГНЕС

Бившият военен министър и виден лидер на земеделското движение Николай Ненчев ще поеме ръководството на българската дипломатическа мисия в Киев в следващите дни. Това бе обявено от лидера на Атлантическия клуб Соломон Паси по време на форум на организацията.

Неяснотите около новата роля на Ненчев
Към момента все още не е уточнен механизмът, по който Николай Ненчев ще бъде назначен за ръководител на посолството в Киев. Вариантите са два – или като официално изпратен посланик от държавния глава Румен Радев, или като специален пълномощник на външния министър Димитър Главчев.

България е без посланик в Украйна от началото на войната
България няма посланик в Украйна вече повече от две години – период, който съвпада с началото на войната в страната. Липсата на постоянно дипломатическо представителство на България в Киев е създавала трудности в поддържането на ефективни дипломатически връзки и подпомагането на българските граждани в Украйна.

Кой е Николай Ненчев?
Николай Ненчев е известен с позициите си като изявен евроатлантик и демократ. Той е приятел на украинския народ и категоричен противник на руската агресия срещу Украйна. Ненчев е известен и с усилията си за прекъсване на всяко руско влияние в България по време на своето управление като военен министър.