Взрив разтърси заводa за целулоза в Свищов

29 Юли 2024 13:55

Взрив разтърси завода за целулоза край Свищов.

"Имаше запалване на инсталация, която е част от инсталацията за производство на целулоза, след което има възникнал взрив, потушен е пожарът, тепърва ще се установяват последствията", заяви Михаил Колчев от ръководството на завода пред БНР.

По думите му е пострадал пожарникар, който е паднал и се е ударил, както и един работник, който е ударен, но състоянието им не е сериозно, дори не са търсили медицинска помощ. По-късно се разбра, че пострадалият служител е началникът на службата. Според кмета на града Генчо Генчев пострадалите са трима - едно от тях с изгаряния по лицето, който е в болница. Директорът на лечебното заведение Илиян Венков обясни, че мъжът е с прорезни рани по лицето, получени от счупени стъкла, но нараняванията не са сериозни и не се налага хоспитализация.

"Преди половин час ме уведомиха, че в склада за натриев хлорид е възникнал пожар, след това експлозия. Цялата сграда е в стъкла", допълни кметът, цитиран от бТВ.

Той допълни, че на място са четири екипа на ведомствената пожарна на "Свилоза" и на градската пожарна, пожарът е локализиран, но в момента охлаждат други цистерни с химически вещества, тъй като от високата температура може да се възпламенят.

"Към този момент ситуацията е овладяна, пристигат екипите от Велико Търново", допълни Генчо Генчев.Нанесени са материални щети, но все още не се знае какви. Михаил Колчев увели, че няма опасност от химическо замърсяване.

Инцидент е станал в един от цеховете на предприятието, съобщи БТА с позоваване на МВР. Сигналът за произшествието е подаден около 11:00 часа, на място са изпратени екипи на пожарната и то е овладяно и локализирано.Работниците са изведени и няма пострадали и загинали.

МВР нямало данни за екозамърсяване към момента.

Нова тв пък обяви, че е пострадал служител.