Двама души са починали от западнонилска треска в България

29 Авг 2024 16:59

Двама души са починали от западнонилска треска у нас. За това съобщи Нова телевизия след потвърждение от Министерството на здравеопазването.

Треската се предава чрез ухапване от заразен комар. Засега има информация за още един българин, който е носител на болестта.

Тепърва се очакват още случаи, тъй като пикът на заболяването е през август и септември, заяви директорът на Центъра по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова.Проф. Христова препоръча хората, които имат грипоподобни симптоми през този период, да се изследват за западнонилска треска.

Болестта отдавна е в България. Тя всъщност тръгна от западния бряг на река Нил и от 90-те години на миналия век вече е в Европа с няколко по-големи епидемични взривове. За нея се знае, че 80 на всеки 100 души я прекарват безсимптомно. А от останалите 19-20 са с грипоподобни прояви. Под 1% е делът на тези невроинвазивни форми, които протичат по-тежко. Заболяването се предава чрез ухапване от комари, които се заразяват от птици, които са резервоар на инфекцията, каза директорът на НЦЗПБ.

В сряда бе съобщено, че са регистрирани два случая на западнонилска треска, без уточнението, че пациентите са починали. Единият е от София, потвърдиха от Столичната РЗИ.

От НЦЗПБ посочиха, че е възможно в България да има скрити форми на западнонилска треска или такива, които не се диагностицират правилно, още повече че за това говорят многобройните случаи на инфекцията, докладвани в Гърция, Италия, Албания, Испания, Румъния, Унгария, Франция, Австрия, Сърбия, Хърватия.В средата на август в Гърция бяха докладвани 10 смъртни случаи вследствие на болестта.

Болестта протича с треска, хрема, възпаление на лигавиците. При по-тежките случаи може да предизвика възпаление на мозъка (енцефалит). Болестта е особено опасна за възрастни над 60 години, които имат придружаващи заболявания и са с отслабен имунитет.