Костадинов: Държавата няма да защити Милан Димитров, призовавам българският народ да го направи

31 Авг 2024 15:01

Председателят на „Възраждане“ – Костадин Костадинов, съобщи чрез публикация в социалната мрежа Фейсбук, че българската държава е отказала да осигури защитата на българския заложник в САЩ Милан Димитров.

„„Възраждане” започва кампания за набиране на средства, за да осигури защитата на българския заложник в САЩ. Припомням ви, че Милан Димитров е вече почти 2 години държан в гръцки и американски затвори по измислено обвинение от американски прокурор заради търговията му с Русия. Поисках с официално писмо от мин.-председателя Главчев държавата да наеме адвокат, който да се погрижи за защитата му. Главчев също толкова официално ми отказа, като в писмото ми обясни, че политизирането на случая щяло да бъде още по-лошо, затова държавата ни трябвало да мълчи и да се прави на приятно разсеяна. Нещо повече - в своето писмо-отговор до нас Главчев предупреждава и “Възраждане” да не се меси, защото защитата ни можело да се отрази зле на нашия сънародник.

След като стана ясно, че държавата ни няма да защити българина, и тъй като не можем да оставим един наш сънародник в плен на един престъпен режим, какъвто е режимът на Байдън в Съединените щати, предприехме следните действия:

1. Говорихме с руското посолство да помогне за освобождаването на заложника, тъй като Милан Димитров е и руски гражданин.

2. На срещата си в руския парламент с председателя на групата за руско-българско приятелство Василий Иконников поставихме въпроса и там. Русия вече активно проучва случая.

3. С помощта на наши американски приятели намерихме добър адвокат в Тексас, където е държан нашият заложник. Сумата, която той поиска за целия процес, е 150 000 долара.

Тази сума се равнява на около 250 000 лв. Не е голяма за американските стандарти, но за нашите не е малка. Въпреки това нямаше да е проблем „Възраждане“ да я плати от субсидията си, но тя не може да бъде използвана в полза на физически лица. Не е възможно и да се прати български адвокат, защото той тепърва трябва да се запознава с цялото американско право и правна система, а процесът почва много скоро. Ето защо някои от нас, депутатите от парламентарната група, вече дариха 10 000 долара от личните си средства, които бяха внесени като капаро на адвоката. Ще дарим и още, разбира се, защото сумата трябва да бъде събрана бързо, тъй като процесът почва до няколко седмици, а и далеч не всички наши депутати са дали пари. Но само нашите пари няма да са достатъчни. Затова ви призовавам да помогнете, кой с колкото може, за освобождаването на българския заложник. Очевидно е, че държавата сме самите ние, нейните граждани, защото от години нашите управляващи са служители на чужди посолства. Всеки българин може да изпадне в подобна ситуация, защото властимащите в България съвсем явно не защитават правата ни.

Сметката за набиране на необходимата сума от 150 000 долара е на името на Александър Димитров, брат на Милан Димитров. Сметката е открита в Първа инвестиционна банка:

IBAN: BG78FINV91501017784802

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за адвокатски хонорар на Милан Димитров

Нека покажем, че държавата може и да е изоставила нашия сънародник, но българският народ не го е изоставил! Призовавам ви също така да споделите тази публикация колкото може повече, за да разберат и да се включат колкото се може повече българи!“, написа Костадин Костадинов в социалната мрежа Фейсбук.

Кампанията на за набиране на средства за защитата на Милан Димитров стартира преди два дни и към момента от всички дарения са събрани общо 25 175 лв. посметката в лева и 272,63 евро Може да дарите в левове, евро, долари на следните сметки, открити в Първа инвестиционна банка, и чрез пейпал и револют на името на Александър Димитров, брат на Милан Димитров:

Сметка в лева: IBAN: BG78FINV91501017784802
BIC: FINVBGSF
Сметка в евро: BG24FINV91501017784804
BIC: FINVBGSF
Сметка в долари: BG40FINV91501017784807
BIC: FINVBGSF

Paypal : Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Revolut: @аlexanqnfd

Основание: Дарение за адвокатски хонорар по случая Милан Димитров

Призоваваме всеки български гражданин, който има възможност, да помогне на нашия сънародник, изпаднал в беда, завършват от Възраждане.