ВМРО почете Тодор Александров. 100 години от убийството на войводата

02 Сеп 2024 14:04

Тази година се навършват 100 години от убийството на българския национален герой Тодор Александров, който пада убит на 31 август 1924 г. над мелнишкото село Сугарево.

В неделя на гроба на Тодор Александров в Пирин, при параклиса „Свети Илия“ над Сугарево, членове и симпатизанти на ВМРО почетоха паметта на легендарния войвода.

Събитието откри кметът на гр. Сандански Атанас Стоянов. Свещеник отслужи заупокойна литургия за Александров и падналите именни и безименни герои за свободата на Македония. В думите си председателят на ВМРО Красимир Каракачанов приветства присъстващите – представители на българските родове от Македония, внуците на Тодор Александров – Ивелина и Тодор, българи от Македония, членове и симпатизанти на ВМРО от цялата страна. Каракачанов поздрави хората, дошли от Северна Македония специално, за да участват в поклонението. „Тодор Александров се бореше за българщината в Македония, която сега скопските власти преследват и унищожават. Това, че толкова млади хора от Република Северна Македония сега са тук показва, че българският дух в Македония е жив и българщината не е смачкана.“Ефект от сегашната българската политика сега спрямо Македония за вдигане на ветото няма, напротив, българите там са тъпкани и мачкани, подчерта председателят на ВМРО.

Каракачанов е категоричен, че всяко едно справедливо дело побеждава, но по-бързо побеждава, когато се води борба. Пред нас е пътят на борбата и постоянството, друг път няма. Ние от ВМРО трябва да продължим да следваме своите идеи. В организацията има две велики имена, Даме Груев – душата на ВМРО, и Тодор Александров. Ние всички сме призвани да следваме техния път, каза той.

Каракачанов разказа как през 1986 е открит гробът на Тодор Александров, който през 1946 година е бил взривен. Възстановен е през 1992, благодарение на усилията на ВМРО в Свети Врач. И оттогава на това място идват българи от всички краища на българското землище, за да се поклонят пред великия войвода.

Пловдив беше представен от председателя на "войводите" в града инж. Владимир Кисьов, членове на ръководството и над 20 симпатизанти и членове на партията.

Тържествено клетва за вярност към ВМРО положиха нови членове, целувайки Евангелието, револвера и камата.Ангел Джамбазки връчи грамоти на участниците в традиционния планински поход „По стъпките на Тодор Александров“ в Пирин.

Събитието по отбелязване на паметната дата завърши с троен залп над планината – за Тодор Александров, за ВМРО, за България.