Загиналият пилот Венцеслав Дункин щял да се жени на 21 септември

14 Сеп 2024 19:08

Сватбата на загиналия пилот Венцеслав Дункин била насрочена за 21 септември в родния му град Разлог. Двамата с годеницата му очаквали и първото си дете, съобщава 24 часа.

По-рано днес учебно-боен самолет L-39ZA Албатрос се разби на "Граф Игнатиево" по време на тренировка за планираното за утре авиошоу. Жертвите са 51-годишният майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцеслав Дункин.

Бащата на 28-годишния пилот е полицай, а майка му работи в голям супермаркет в Разлог. Брат му Славчо, по-голям с две години, също е завършил военновъздушната академия в Долна Митрополия, но сега работи като пилот на хеликоптер в "Гранична полиция". В момента Славчо Дункин е на интензивно обучение в САЩ с още трима свои колеги.Там ги придружават от Агенцията за митници и гранична защита на САЩ U.S. Customs and Border Protection. Българските пилоти се обучават в най-новите техники за защита на въздушната граница, надграждат своите умения за управление на хеликоптери и използване на въздушни сензорни технологии за откриване на нарушители, пише още изданието.

Въоръжените сили на България обявиха тридневен траур от утре в памет на загиналите пилоти. Разлог също обяви утрешния ден за траурен.