Борисов благодари на Фон дер Лайен за ресора на Екатерина Захариева

18 Сеп 2024 10:39

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов благодари лично на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за избора на Екатерина Захариева начело на ресора за стартъпи и иновации.

В кулоарите на Народното събрание Борисов заяви, че програмите, които неговият бивш външен министър Захариева ще управлява в ЕК са "най-мощните и най-ресурсни".

"Благодаря на Урсула фон дер Лайен и на ЕК за това, което са направили за България. Повярвайте ми, това е един ресор, точно подходящ за това, което в нашите програми пишем в България - индустриализация, стартъпи и иновации", заяви Борисов. Томислав Дончев допълни, че програмата "Хоризонт Европа" е на стойност почти 100 милиарда евро. Става въпроса за рамковата програма на ЕС в областта на научните изследвания и иновациите за периода 2021—2027 г.

Дончев заяви, че има 3-4 пъти разлика между цената на енергийните ресурси между Европа и САЩ, в полза на американците. В свой доклад бившият италиански премиер Марио Драги за спасяването на европейската икономика чрез пакет от препоръки - да се инвестира повече в индустрия, иновации и стартиращи предприятия, посочи бившият вицепремиер.

"Голяма благодарност, защото в тези 5 години, които идват при добра работа и редовни правителства, България може да направи много", каза още лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.