Елена Йончева се срещна в Йемен с пленените български моряци от Galaxy Leader

19 Сеп 2024 20:41

Евродепутатът Елена Йончева се срещна в Йемен с двамата пленени български моряци от кораба Galaxy Leader. Това съобщиха от офиса на евродепутата.

Йончева е пътувала от Сана"а до пристанищния град Ходейда, където се е провела срещата. Мястото е било избрано от хутите с оглед на сигурността. На срещата е присъствал и Абдулила Хаджер, съветник по външнополитическите въпроси на президента.Йончева отбелязва, че капитана и старши помощник-капитана на кораба Galaxy Leader Любомир Чанев и Данаил Веселинов са в плен на хутите от девет месеца. Тя посочва, че се е опитала да им вдъхне надежда, че не са забравени. Евродепутатът изтъква, че ще направи всички възможно да се прибере у нас с двамата български моряци.

Елена Йончева заяви, че възможността да види пленените моряци е в резултат на срещата й министъра на външните работи на Йемен Джамал Амер, както и с неговия заместник Абдул Уахед Абу Рас. Тя е отправила и молба за среща с президента на Върховния политически съвет Махди Ал-Машат.

Евродепутатът е оптимист, че визитата и в Йемен ще доведе до скорошното освобождаване на българите. Тя пояснява, че това е хуманитарна мисия.