Преките чуждестранни инвестиции се свиха със 76%

20 Сеп 2024 12:50

Преките инвестиции в страната за периода януари - юли 2024 г. са 604.3 млн. евро. Това показва последната статистика на БНБ. Размерът е 0.6% от БВП, което показва незначителното влияние на този фактор върху развитието на българската икономика. По-неприятното е, че в сравнение със същия период на миналата година въпросните инвестиции са се свили с над 1.9 млрд. лева, или със 76%, а това е индикация за оценката, която капиталите дават на потенциала на българския пазар за развитие.

Един от съществените фактори за свиване на тези инвестиции е постоянното административно увеличение на работната заплата, което силно подрива конкурентоспособността на българския пазар. Да не забравяме също така, че за разлика от съседните ни Турция, Сърбия и Северна Македония той е лишен от възможността да предоставя сериозна държавна подкрепа за нововъзникващи производства и услуги. Всичко това, наред с политическата нестабилност, граничеща с хаос, слабото използване на европейските фондове, административните тежести и разбира се - корупцията, води до отчитания незавиден резултат.Свиват се инвестициите и по трите основни пера: в дялов капитал - с над 186 млн. евро, в реинвестирана печалба - с над 1.22 млрд. евро, и в дългови инструменти - с близо 499 млн. лева.

Единствената позитивна новина е, че нетният поток на чуждестранните инвестиции е положителен, но ако продължим да вървим в досегашната посока, много скоро и тази положителна нотка може да изчезне от отчетите на БНБ. По същия начин, както изчезнаха съобщенията за нетния положителен поток на чуждестранните инвестиции в имотите. Но докато последното не е голяма беда, то евентуален отрицателен поток на инвестициите в индустрията, финансовия сектор и услугите, ще е равносилен на катастрофа.