Радев в Ню Йорк: Крайно време е да влезем в Шенген

24 Сеп 2024 19:25

Президентът Румен Радев, който участва в 79-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, заяви, че е крайно време България да бъде приета и по суша в Шенгенското пространство, тъй като е изпълнила всички технически условия.

Пред журналисти той заяви, че е крайно време това да се случи, след като няколко правителства работят активно по тази тема - и служебни, и редовни.

"За мен е много важно, че по време на служебното правителство на Гълъб Донев, назначено от мен, започнахме така важния пилотен проект за охрана на нашата граница заедно с Австрия. Надявам се всичко това да даде резултат", каза Румен Радев.Държавният глава подчерта, че днешният дебат на Общото събрание на ООН се провежда в условията на взаимно свързани глобални кризи. Светът не може да продължава повече по този начин, заяви президентът Румен Радев.

Той посочи, че към продължаващата и ескалиращата война в Украйна, вече се добави и войната в Близкия изток с безпрецедентна хуманитарна криза в Газа. Според него ООН трябва да работи за укрепването на глобалната среда за сигурност.

"Основните очаквания на световната общност са свързани най-вече с дълбоката реформа, укрепване на капацитета на ООН за превенция и разрешаване на конфликти. За укрепването на мира", коментира президентът.

Румен Радев подчерта, че България има своята важна роля в този процес.