Росен Желязков: Не смятам, че „сглобката” беше грешка

26 Сеп 2024 08:52

Сигурно всеки преценява последните 3 години с тези постоянни избори, какво е непрекъснато да сме в предизборни настроения. 9 месеца сме били в предизборна кампания. Няма как да имаме нови послания, убедителни комуникации с избирателите, да звучим автентично, когато един месец говорим неща, които сме говорили преди 4 месеца. Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш председател на НС Росен Желязков пред бТВ.

„Трябва да се върнем в режим на нормално функциониране на органите и институциите, а това става с редовно правителство. Това означава мнозинство в парламента, изпълнение на политики и носене на отговорност. Означава, че няма непрекъснато да се занимава държавата с избори, а с решаване на проблеми”, обясни той, цитиран от novini.bg.

„Коалиционното управление при липса на абсолютно мнозинство се гради около най-големия в парламента. Ако не около него, тогава трябва да се оформи около много политически субекти. 80 депутати са 1/3. Когато разполагаме с 1/4, това не е достатъчно силна политическа гравитация. Опитахме коалиция още на първата нощ след последните избори. Направихме опит за правителство на малцинството. И двете не се получиха. Ако имаме повече депутати, това ще покаже доверието на гражданите след тези усилия. От друга страна, фрагментирането на парламента с малки политически субекти ще направи процеса още по-сложен”, смята той.

По думите му в правенето на политика прагматизмът изисква по-висока степен на укротяване на конфронтацията: „Колегите от ПП-ДБ представиха виждането си за равно отдалечен кандидат –това не ни изглежда реалистично. В момента, в който бъде предложен, той веднага се приписва на някой друг. В настоящата ситуация е важно кой поема политическата отговорност. След изборите който е първи – не казваме задължително ГЕРБ – слага на масата своите програма и принципи и привлича който ги споделя.”

„Не споделям мнението, че сглобката беше грешка. Ясно колегите трябва да кажат – ако участието в кабинета „Денков-Габриел” е било грешка, считат ли управлението за провал? Ако не, защо считат, че е грешка? Този дуализъм трябва да се изрази много ясно. И ГЕРБ, и ПП-ДБ претърпяха електорални щети”, каза още Желязков.

Според него коалиционно споразумение с дати и срокове е единственият начин: „Първият на изборите трябва да иде с ясно съзнание, че ще има коалиционно споразумение с ясни срокове, мандати, политики. Коалиция става на база принципи, политики и подписване на споразумение. На всеки, който съблюдава тези принципи, ще приемем подкрепата. Коалицията е отношение между политически субекти, не между хора.”

За ПВУ той заяви: „Няма три законопроекта, няма антикорупционно законодателство. По ПВУ са усвоени от 6%, даже едва 1/3 от тя Става въпрос за едва няколко стотин милиона. Искаме да приемем качествено, а не стихийно законодателство. Една от грешките на ГЕРБ беше, че не изпрати първата версия на Плана.”

Относно „Магнитски”, депутатът от ГЕРБ подчерта: „Тази тема е изключително важна, защото Влади Горанов също е сред посочените лица в „Магнитски”. Там няма санкции, има ограничителни мерки. Той не е санкционен режим, а ограничителен. За да има импликация в рамките на ЕС и България, понеже сме държава със силни партньорски отношения със САЩ, е важно колегите да предоставят всички данни. Този въпрос не може да е тема на обществено мнение, а на правоприлагане. Аз като юрист мога да говоря от позиция на правото – престъпник е този, който има влязла в сила присъда.”