Нов Пленум на ВСС и отново без кандидатури за главен прокурор

26 Сеп 2024 10:11
Нов Пленум на ВСС и отново без кандидатури за главен прокурор Снимка: БГНЕС

Без кандидатури за главен прокурор и на второто заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет, на което може да се правят номинации.

Следващите възможни дати за номинации са 3 и 10 октомври.

Според Закона за съдебната власт предложения може да правят поне трима членове на Прокурорската колегия и министърът на правосъдието. Настоящият Мария Павлова вече обяви, че няма да има собствена номинация за поста.

Според чл. 173 от ЗСВ номинации за главен прокурор могат да правят не по-малко от трима от членовете на ПК на ВСС, както и министърът на правосъдието в четирите поредни заседания, следващи заседанието, на което е прието решението за откриване на процедурата. А това стана на 12 септември. Изборът е насрочен за 16 януари.

По закон кандидатите за главен прокурор трябва да имат най-малко 12 години стаж, както и да отговарят на следните изисквания: способност за придържане и налагане на висок етичен стандарт; висока професионална компетентност: да притежават задълбочени знания в областта на правото, богат практически опит в съответната област на правото, ръководни и административни умения, изявени аналитични способности; изявена независимост, воля за налагане на законността, решителност при изпълнение на служебните задължения и с принос за утвърждаването на правовата държава; да притежават развити умения за работа в екип, за мотивиране на колеги, за търсене и носене на отговорност.