Нощен парламентарен цирк

26 Сеп 2024 22:22

Депутатите от „Има такъв народ“ (ИТН) и „Възраждане“ застанаха пред трибуната на Народното събрание и препречиха пътя до нея.

Преди това Павела Митова (ИТН) взе думата за процедура по начина на водене и посочи, че председателят на Народното събрание Рая Назарян е нарушила чл. 46 от парламентарния правилник във връзка с проверката на кворума. След това микрофонът ѝ беше изключен и Рая Назарян коментира, че няма ред в залата.

В 21:00 часа парламентът продължи заседанието след като поредна проверка показа наличие на кворум.

ГЕРБ все пак успяха да свържат нов микрофон. "Проба, проба. Деляне, готов ли си", повтаряше Жечо Станков от ГЕРБ на микрофона.

Лидерът на групата на ДПС Делян Пеевски излезе на трибуната и прегърна Тошко Йорданов през рамото.
Заради блокираната трибуна Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) започна да чете от мястото си доклада на ресорната комисия във връзка с актуализираната пътна карта за климатична неутралност, докато депутати се опитаха да изтръгнат кабелите на озвучителната система. Народни представители обясниха, че не искат повече да се провежда това пленарно заседание.

В 22:03 Росица Кирова (ГЕРБ) обяви 10 минути почивка, за да се проведе председателски съвет. През това време Искра Михайлова от "Възраждане" продължи да говори с помощта на микрофон от телевизията на Слави Трифонов 7/8.ИТН и "Възраждане" няма да отидат на съвета. Тошко Йорданов обяви, че по неофициална информация НСО били пратени да ги "махат от трибуната".