Шаламанов: Подкрепата за Киев ще продължи, както и да завършат изборите в САЩ

28 Сеп 2024 18:58

„Планът за победа“ на Украйна включва предимно военни средства, тъй като без унищожаване на настъпателната сила, не може да се разчита на победа.

Това коментира бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов по NOVA NEWS.

Той е на мнение, че който и да е победи на президентските избори в САЩ, подкрепата за Украйна ще продължи. „Това са устойчиви решения, взети на ниво НАТО“, допълни той.

Шаламанов коментира и отправената ядрена заплата от страна на Русия. „Това е опит за всяване на страх в Европа. Надявам се да не се поддадем. Но това показва, че системата на ООН не работи, защото една от страните членки на Съвета за сигурност, вместо да работи за укрепване на международния мир, нарушава всички принципи на международното право. И вместо да се бори за ограничаване на разпространението на ядреното оръжие, постоянно създава напрежение, свързани със заплахи за използването му“, обясни Шаламанов.

По темата за ескалацията на конфликта в Близкия изток той каза, че „започналото насилие доведе до големи загуби за „Хамас“, „Хизбула“ и за Иран. „Израелската армия е на високо ниво, но решението на конфликта не може да бъде решено с военни средства“, допълни Шаламанов.