Полина Паунова: Голям срам, колеги, голям срам! Кандидатурата на Хекимян е голям медиен скандал

25 Сеп 2023 14:37

През последните години, много се коментира каква е медийната среда в България. За тези, на които не беше ясно кой диктува и контролира медийната политика в bTV, вече няма въпросителни. Бойко Борисов и Севделина Арнаудова през Хекимян представяха новините и се канеха гости в полза на собствените им интереси, спестяваха се ѝ неудобните въпроси.

Поднасянето или спестяването на една или друга информация е само в минус на обществото, а последиците не закъсняват.

 

Липсата на обективна журналистика и свободата на словото са заменени от обслужването на лични и партийни интереси. Това нито е професионално, нито е етично и със сигурност не е здравословно за обществото.
Дезинформацията или представянето на такава води до заблуда и манипулация. Много са темите, които могат да се дадат за пример и са отразени само от независимите журналисти, но не и от обществените медии.

 

Замитането под килима на една или друга информация е само във вреда на обществото.

 

Дали всички партийни структури са съгласни с номинацията за кмет на София, както беше оповестено днес? Едва ли! Но стойностните членове и симпатизанти ще могат да изразят своето несъгласие с избор за по-добрите листи и кметове в предстоящия местен вот!

 

Надявам се обществото да прогледне за всичко случващо се в страната ни, да си даде ясна сметка за истините, които се казват и да не се поддава на ежедневните манипулации, на които е подложено.

 

Ние от коалиция „Заедно за силна община“ ще дадем възможност на тези, които наистина искат да работят и да подобрят средата на живот в България да го направят.

 

Цветан ЦветановОставете смешките. Издигането на Антон Хекимян за кандидат-кмет на София от ГЕРБ е огромен публичен проблем. Това е проблемът за сливането на политическа власт и медии.

Това момче до онзи ден беше шеф на новините на най-голямата частна, национална телевизия (преди това години наред беше лансиран като топ водещ на сутрешната публицистика), а днес е номинация на Бойко Борисов за столичен кмет.

 

Подобно действие осветява пряката (телефонна) връзка между бившия премиер, лидер на най-голямата партия в България и човекът, който отговаряше за начина на поднасяне на новините в национален ефир.

 

И който и каквото и да говори, че Хекимян бил гражданска номинация, че бил независим журналист - просто лъже. Прощавайте, на независим журналист не се поверява кандидат-кметска позиция - нито за София, нито за Калофер, нито за Студен кладенец. Независимата журналистика не се одобрява от партийните централи, нито от партийните агитки, тя не се харесва от партийните ядра. Харесват я само, когато са в опозиция, защото под нейните прожектори по условие са управляващите.

 

Кандидатурата на Хекимян е голям медиен скандал. И поставя редица въпроси:

 

- Заради топлата си връзка с Хекимян ли Бойко Борисов даваше последните си интервюта в бТВ?
- Имало ли е ангажименти за въпроси (или за липса на въпроси) към Борисов?
- Имало ли е ангажименти за особено отразяване на ГЕРБ (които сега ще правят кампанията на бившия шеф на новините на бТВ)?

 

Всъщност, отсега е ясно какви ще са отговорите на тия питания. Отсега е ясно също, че много вероятно те да са лъжливи.

 

Но кандидатурата на Хекимян е и вид честност - признание за обвързаността, признание, че на оня познат от първия мандат “телефон с копчета”, за който говореше Борисов, има определени копчета и за медии, и за журналисти.

 

И не на последно място: подобен скандал е предупреждение към повечето партийни симпатизанти - не искайте от журналистите да бъдат конюнктурни, да си затварят очите за ония, които смятате, че е справедливо да не бъдат критикувани, не настоявайте “щом критикуват, те (журналистите) да кажат как да стане по-добре”, защото … за да казват как да стане по-добре трябва да влязат в ролята на Хекимян, а тя е … нелепа.

 

И накрая: голям срам, колеги. Голям срам.

 

Полина Паунова, Facebook

Main Menu