Александър Константинов: И най-добрият кмет не може да управлява, без са се гласуват неговите предложения

15 Окт 2023 18:51

Наблюдавайки хода на кампанията в Пловдив си мисля дали има таен план за раздробяване на местния парламент на десетина малки групички, които винаги да воюват помежду си. Прави ли ви впечатление на мощната медиина кампания на една група "фалшиви патици".

Какво разбирам под това понятие?

Има една група от кандидати, които са наясно, че никога няма да стигнат до балотаж, но се надяват да вкарат по два - три съветника, за да формират група. По действащия правилник три съветника са група и имат право на зам. председател. Кой осигурява финасиране на един бивш главен редактор или на една бивша председателка на ОС, така мога да изброя още няколко групи борещи се за ОС??

Ако се върнем към последните избори през 2023 год. имаме следните главни политически играчи - ПП/ДБ ; ГЕРБ; ДПС ; Възраждане ; БСП; ИТН ; Б. възход ; Левицата . Към тях трябва да прибавим обединените местни партии "Съединени за Пловдив" стават 9 сериозни играчи. Ако "фалшивите патици" успеят да вкарат по 2-3 съветника се получава сложна мозайка от над 12 групи. Как се разделя състав от 51 души на 12 парчета? Как се формира сигурно мнозинство, без което кметът не може да управлява?

Законите дават много големи права на Общинският съвет и най-добрият кмет не може да управлява, без са се гласуват неговите предложения. В един състав, в който всичко ще е "плаващи пясъци", може лесно да се формират мнозинства по интереси. Ето тук е мястото на "дълбоката държава" на територията на Пловдив. Това е обяснението на финансирането на "фалшивите патици" - големите скрити играчи, които винаги са управлявали общината, чрез "мотивирани" от тях политици подготвят следващия мандат от 4 години. Само избирателите могат да развалят тази схема със своите гласове.

Коментар на Александър Константинов във фейсбук