Деца подготвят постановка по Андерсеновата приказка „Малката русалка“

23 Мар 2023 10:09

 

С репетиция по любимата приказка „Малката русалка“ на Ханс Кристиан Андерсен започна подготовката за постановка на деца от Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование, Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, НУМТИИ „Добрин Петков“ и АМТИИ – Пловдив. Докосвайки се до магията на изкуството, те ще реализират представление, което ще представят пред публика. Деца и младежи от 4 до 20 години със специални образователни потребности ще творят заедно със свои връстници от арт училищата в града. По време на подготовката за реализация на театралното представление децата ще изработват костюмите за спектакъла, ще рисуват декорите, ще се учат как да правят артистичен грим, ще влизат в роли на героите от Андерсеновата приказка, която е адаптирана от директора на Ресурсния център д-р Катя Стоилова. На първата си „репетиция на маса“ децата се срещнаха с режисьора Димитър Атанасов, който разкри някои тайни за сценичното поведение пред малките артисти.
Творчески процес по създаването на постановката тече усилено и в мобилното ателие по приложно изкуство в УМБАЛ „Свети Георги“, където малчугани от Детската клиника подготвят поканите за представлението, което в началото на лятото ще зарадва пловдивчани. Ръководител на заниманията на децата в клиниката е художникът Ивелина Петрова, която от 2015 г. работи като арт терапевт в болничното заведение. Според нея каузата изкуството да бъде в служба на емоционалната подкрепа на боледуващите деца и техните родители е изключително важна. „През годините клиниката променя облика си и средата става по-цветна с витражи и рисунки на приказни герои по стените. До Малкия принц, вече ще бъде и Малката русалка“, споделя Ивелина Петрова, докато децата я прегръщат за поздрав преди да започнат новото си начинание заедно с връстниците си от Ресурсния център. Повече от 20 деца продължават да творят картички и рисунки за изложба, в която ще представят своите творби през май в Градската библиотека в Асеновград. В същото време в Пловдивското музикално училище деца репетират музиката за спектакъла. Заедно със свои връстници от Ресурсния център подготвят концерт, който пловдивчани ще могат да видят през май.
„Да създадем подкрепяща среда на общуване между децата със СОП и техните връстници от училищата по изкуствата, да провокираме усмивки на техните връстници, лекуващи се в Детската клиника в университетската болница“, да си подем приятелска ръка, за да разчупим стереотипите, поставящи граници е идеята на инициативата ни „Заедно творим“, коментира организаторът Ели Шопова.
В нея се реализират четири работилници с участието на повече от 100 деца и младежи от Ресурсния център и пловдивските арт училища, обединени от любимата приказка „Малката русалка“. Тя се осъществява от Национално сдружение партньорство и единство, Община Пловдив, НУМТИ „Добрин Петков”, Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, Медицински университет – Пловдив, Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Пловдив и Детска клиника към УМБАЛ „Свети Георги“ и се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и програма „Социално ангажирани изкуства/Работа с общности и групи в неравностойно положение“. „Инициативата е прекрасна възможност младите актьори да създадат нови приятелства, да повишат самочувствието си, да изразят себе си чрез музика, реч, танц, жест – всичко онова, което е театърът”, коментира директорът на РЦПППО – Пловдив д-р Катя Стоилова.

Main Menu