Представят филма “Елбетица - мистика и вълшебство” в PLOVDIV STAGE PARK

25 Авг 2023 08:58

 

На 22.09. 2023 г. в Денят на Независимостта на България, от 20:30 часа ще се състои прожекция на документалния филм “Елбетица - мистика и вълшебство” с придружаващо събитие - фотографска изложба и лекция на Славян Стоянов под мотото ”Завещаното знание в българската везбена писменост”. Събитието се състои с подкрепата на творчески комплекс “Инкубатор” и ще се случи на територията на PLOVDIV STAGE PARK.

 

Прожекцията на документалния късометражен филм - “Елбетица -мистика и вълшебство” ще запознае зрителите с древния произход на символа елбетица, неговата функция в развитието на човешките цивилизации и мястото, което заема в българските традиции и фолклор. Хармонията и баланса на Земята са събрани в този прост схематичен знак, но откъде идва знанието за смисъла, който носи в себе си и защо присъства в българската везбена писменост, ще стане ясно във филма.

Придружаващото събитие - фотографска изложба и лекция на Славян Стоянов под мотото ”Завещаното знание в българската везбена писменост” е в пряка връзка и комуникация с идеята на филма и ще допринесе за едно по-дълбоко разбиране на древното знание за света, завещано от предците ни.

 

Славян Стоянов е художник по призвание. Част е от археологически екип. Негова страст са историята и етнографията. Именно археологията е тази, която го насочва към изследване на българската везбена култура. Открива, че шевичните ни мотиви са съхранили хилядолетни идеи и символи. Така се появяват и първите му книги на тази тематика. Заедно със съпругата си стартират проекта "История в шевици", след което създават и "Фестивал на шевицата". Славян е организатор и на редица изложби на автентични носии от цялото българско землище.