Митологичната епоха на Древна Тракия покори Античните Несебър и Пловдив с внушителните възстановки на Фестивал Тракийски Мистерии 2023

03 Окт 2023 09:47

Фестивал Тракийски Мистерии 2023 осъществи едно разтърсващо завръщане към началата на културната ни памет, като източник на сила и вдъхновение за духовно оцеляване днес.

Чрез многообразие от фестивални форми: лекции, творчески ателиета и фестивални шествия, се пресъздадоха свещени традиции в култови средища за древната ни история - Стария град на Несебър и Античен Филипопол.

Двата грандиозни спектакъла "Мистерия на Тракийския Херос" и "Тракийска Мистерийна Драма", изправиха на крака зрителите пред внушителни сцени, запечатващи се образи и мотиви от древния тракийски епос. Драматургията и сценографията стъпват върху сведения от множеството научни открития и артефакти, декодирани по "Метода Гайд", чрез който са разчетени древни текстове от 5 хил. пр.н.е.

Тази авангардна продукция е без аналог - уникална симбиоза от хореография и оригинална авторска музика на най-високо ниво.

Мисия и главен принос на Фестивал Тракийски Мистерии е да опази и предаде на следващите поколения нематериалното културно наследство на една цивилизация, съхраняващо изконни модели - превъзходни и приложими днес.

Фестивал Тракийски Мистерии продължава! Още след закриването на този изключително успешен сезон 2023, организаторът на фестивала - Академия Орфика, се цели към новите предизвикателства и разгръщане в сезон 2024.

Това не е проект на изследователи, но на последователи на древната тракийска култура и духовност! (думи на драматурга на фестивала акад. Цветан Гайд).
Вълнуващото пътешествие в златната епоха на древната тракийска цивилизация, процъфтявала по нашите земи, продължава.

Актуална информация за фестивала можете да намерите на:
https://www.facebook.com/FestivalTrakiyskiMisterii
https://www.tiktok.com/@fest_trakiyskimisterii<br< a="">>https://www.instagram.com/festival_trakiyski_misterii/
Организатор на фестивала е Сдружение "Академия Орфика"
https://academiaorphica.org
Със съдействието на:
БНР Бургас, БНР - Радио Пловдив, БНР - Радио София, БНТ, Дарик Радио - Бургас, Дарик Радио - Пловдив, Bogari Media, Радио 1 и Books Bogari
Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ / National Culture Fund, Bulgaria