Рекорден брой винопроизводители се включват на „Дефиле на младото вино“2023

15 Ное 2023 18:14

Съвет по туризъм - Пловдив и Община Пловдив канят пловдивчани и гости на града на 15-тото издание на „Дефиле на младото вино“, което ще се проведе на 24, 25 и 26 ноември 2023г. По калдъръмените улички, пазещи атмосферата на отминали епохи, под магичното небе на Стария град в Пловдив, ще откриете деветнадесет възрожденски къщи, които с отворени обятия очакват гостите на фестивала в последния уикенд на месец ноември.

На пресконференция днес, провела се в Къщата на Иван Черноземски в Стария град, инж. Любозар Фратев – председател на УС на Съвет п о туризъм Пловдив, доц. д-р Христо Спасов, зам.-ректор на УХТ и председател на дегустационната комисия и доц.д-р Елена Кантарева – Дечева – директор на ОИ „Старинен Пловдив“, представиха подробна информация за фестивала и акценти от програмата на тридневния винен празник.

Фестивални локации и участници

Участниците в „Дефиле на младото вино“ 2023 г. са 67, сред които най-добрите производители на вина и вкусни храни. Новите фирми сред тях са 12. Тази година винопроизводителите са с рекорден брой – 50.

Деветнадесет обекта, от които 3 нови, ще отворят врати по време на „Дефиле на младото вино“ 2023. Това са: Ресторант – градина „Филипополис“, Ресторант „Граждански клуб”, Галерия Енчо Пиронков, Къща „Нишанян“ /нова локация/, Резиденция „Тракарт“, Къща „Бирдас“, Аптека „Хипократ“, Експозиция „Георги Божилов - Слона”, Галерия „Златю Бояджиев”, Андромеда Арт /нова локация/, Етнографски музей, Балабанова къща, Къща „Георгиади“, Къща „Недкович“, Къща „Иван Черноземски“, „Данчовата къща“, Ресторант „Алафрангите“, Къща „Верен Стамболян“ (Къщата на Художниците) /нова локация/ и Хотел „Бел Вил“. За Ваше улеснение, може да използвате дигиталната фестивалана карта в която ще откриете всички локации и участниците в тях.

Само си представете как се разхождате из малките улички на обагрения в есенни краски Старинен град на Пловдив с чаша вино в ръка. По време на „Дефиле на младото вино“ ще забравите за грижите и задачите от забързаното ежедневие, ще остане време само за Вас и за среща с близки приятели, за забавни моменти и пивки наздравици с младо вино.

Фестивална програма

за „Дни на младото вино“ и „Дефиле на младото вино“ 2023

 

Ден 1 от „Дните на младото вино“ - 20 ноември (понеделник) от 18 ч. | Вход с предварителна резервация Bally Club /ул. „Абаджийска“ 1/

Винена дегустация и презентация на участниците в „Дефиле на младото вино“ от район „Долината на р. Струма“.

 

Ден 2 от „Дните на младото вино“ - 21 ноември (вторник) от 17 ч. | Вход свободен

Хотел Пълдин КООП / бул. „Цар Борис III-ти Обединител“ 130 /

„Студентски хакатон“ – презентации на студенти от ФИСН на „Пловдивски университет Паисий Хилендарски“, Висше училище по агробизнес и развитие на регионите и Университета по хранителни технологии.

 

Ден 3 от „Дните на младото вино“ - 22 ноември (сряда) от 18 ч. | Вход с предварителна резервация

Bally Club /ул. „Абаджийска“ 1/

Винена дегустация и презентация на участниците в „Дефиле на младото вино“ от район „Сакар“.

 

Ден 4 от „Дните на младото вино“ - 23 ноември (четвъртък) от 17 ч. | Вход свободен

Народна библиотека „Иван Вазов“ / ул. „Авксентий Велешки“ 17/

Литературно соаре „Глътка любов“ с участието на Паулина Гегова, Марина Кутрянова, Виделина Гандева, Аглея Канева и Златко Павлов.

 

Програма за „Дефиле на младото вино“ - 2023

 

24 ноември (петък)

13 ч. - „Дионисиево шествие“ съпровождано от ансамбъл „Тракия“ и бог Дионис.

пл. „Стефан Стамболов“ пред Община Пловдив;

14 ч. - Официално откриване с участието на ансамбъл „Тракия“ и официални гости. Отваряне на първата бъчва младо вино от бог Дионис. Началото на Стария град /ул. „Съборна“ 2-4/. При лошо време на Римския стадион;

14 ч. - Начало на винените дегустации;

18 ч. - Край на винените дегустации в Стария град;

26 ноември (неделя)

11 ч. - Начало на винените дегустации в Стария град;

13 ч. - “Къде и как с чаша вино допринасяме за по-добър свят? Винените дестинации през призмата на регенеративния туризъм”- Презентация на българска асоциация на винените професионалисти - Къща „Иван Черноземски“.

15 ч. - „Винословица“ – игра за напреднали винолюбители. Площад Атанас Кръстев /Лапидариум/.