Фестивалът Франкофоли ще се проведе на нова локация – стадион Христо Ботев

29 Мар 2024 13:07

Бюджетът на програма „Фестивали и големи събития“ в Пловдив е 1 300 000 лв. Така че, очаква ни едно динамично лято с мащабни продукции, събития и фестивали, а фестивалът Франкофоли е един от тях.“

С тези думи на заместник-кмета Пламен Панов започна представянето на участниците в българското издание на Фестивала Les Francofolies 2024, който ще се проведе в Пловдив на 21 и 22 юни. На специална пресконференция в община Пловдив с участието на кмета Костадин Димитров, директора на фестивала в България - Христина Спасова, заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов, изп. директор на Фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев и зам.-кмета по строителство и инвестиции инж. Тошо Пашов бяха представени няколко теми.

„Благодаря сърдечно на Община Пловдив, имахме много силно 6-то издание миналата година, за първи го направихме в Пловдив и всички, които не успяха да го посетят искрено съжаляват. Тази година очакваме още по-силно 7-мо издание, което ще се състои на нова локация – стадион „Христо Ботев“. Едно ново начало, с което вярвам, че ще дадем път на още много големи музикални събития след нас на стадион Ботев.“, каза директорът на фестивала в България - Христина Спасова.

В своето седмо издание, фестивалът решава да заложи на няколко познати и обичани от публика имена, които феновете на събитието сами пожелаха да видят в България. В първата вечер на сцената ще излязат Нувел Ваг, Ищар и Willy William, а във втората публиката ще танцува заедно с Делукс, Барбара Прави и Неж. Съвсем скоро ще бъдат обявени и имената на останалите звезди на Francofolies 2024, както и богатата съпътстваща програма.

Разпиляната елегантност и шик на французите от Нувел Ваг / Nouvelle vague/ и чарът на живите им изпълнения ги прави бързо любимци на международната сцена. Изпълняват френски и английски кавъри на любими парчета, нямат постоянни вокали, а работят с различни изпълнителки. Създателите на проекта са джаз музикантите Марк Колин и Оливие Либо. От началото си през 2004 до сега, Нувел Ваг имат над 700 000 продадени албума и стотици концерти по целия свят.

Израелската певица Ети Зах, по-известна под сценичния си псевдоним Ищар /Ishtar/, е добре позната у нас. Стилът й е интересен, различен, съчетаващ мотиви от Близкия изток с поп, фламенко и други глобални ритми. Ищар пристига в Париж в началото на 90-те, пее сама преди да стане част от етно формацията Алабина. Смесицата от мултикултурни стилове бързо превръща музиката им в изключително популярна на международна сцена. Днес Ищар Алабина продава милиони копия от албумите си, отразяващи неподражаемия й чувствен стил.

Делукс /Deluxe/ е френска електро поп група от южна Франция. Стилът им е танцувален, смесват хип-хоп, соул, фънк и джаз. Започват с 6 музиканта през 2007, приятели от деца и увлечени по музиката. До днес имат издадени 6 студийни албума, а живите им участия са атрактивни с използването на много и различни инструменти, които прибавят в микса.

Неж /Nej/ е родена и израснал в Тулуза. Започва да пее много рано, вдъхновена от Mary J.Blige. На 18 се мести в Париж и бързо намира място на градска музикална сцена.Барбара Пиевич, известна професионално като Барбара Прави, е френска певица и автор на песни. След като подписа с Capitol Music France през 2015 г., тя издава пет разширени пиеси с лейбъла. Тя представи Франция на конкурса за песен на Евровизия 2021 с песента „Voilà“, като си осигури второ място, най-добрият резултат за Франция от 1991 г. Дебютният й албум "On n'enferme pas les oiseaux" (Не затваряме птиците) беше издаден на 27 август 2021 г. Като автор на песни Прави е написала песни за редица изпълнители, включително Яник Ноа, Джули Зенати, Чимен Бади и Джейдън Смит. Тя допълнително композира „J'imagine“ (Представям си) от Валентина, която спечели Детската Евровизия 2020, и „Oh Maman!“ на Lissandro, който спечели Детската Евровизия 2022.

Френският диджей, продуцент и артист Уили Уилям / Willy William/ е известен с магнетичната си енергия и уникален звук. Работи с едни от най-нашумелите музикални артисти днес като Дейвид Гета, Джейсън Деруло и още. През 2016 г. Хитът на Уили EGO е най-търсеното френско парче в Shazam за годината. Mi Gente спечели MTV VMA Award и се задържа на чело на класациите в над 55 държави, както и #1 в на Global Spotify за удивителните 12 последователни седмици.

Main Menu