ОЕ „Шалом“ кани на представяне на книгата „Сефарадските ни корени" на Юлияна Фархи

10 Апр 2024 11:33

Организация на евреите "Шалом" - Пловдив кани пловдивчани на представяне на книгата „Сефарадските ни корени" на Юлияна Фархи, изследовател на сефарадските бит и култура.

Събитието ще се проведе на 19 април 2024г., петък, от 19.00ч. в сградата на организацията на ул. „Христо Г. Данов“ № 20.

Желаещите да присъстват трябва да заявят участието си в срещата на тел: 0877492680 - Кристиян Ангелов до 17.00 ч. на 16 април.

Завишените мерки за сигурност изискват гостите да пристигнат поне половин час по- рано!

 

Евреи населяват българските земи от древността. В съвременността евреите в България принадлежат към двете основни групи: сефаради и ешкенази. Сефарадите са потомци на евреите, които след като са прогонени от Испания в края 15-и век и минават през Западна Европа, се заселват на Балканите. Те използват език (ладино), който включва думи на иврит в съчетание с преобладаващо испанска лексика. Ешкенази са евреите, дошли на Балканите от страните в Централна и Източна Европа през 19-и и 20-и век, чийто език (идиш) е силно повлиян от немския. В голямото си мнозинство българските евреи са сефарадски евреи.

Main Menu