Йордан Велчев стана носител на Специалната Награда „Пловдив“

23 Май 2024 16:37

Големият български писател и наш съгражданин Йордан Велчев стана носител на Специалната Награда „Пловдив“ за изключителни постижения в областта на културата. Удостояването с тази награда започна през 2019 година. Тя се определя от Кмета на града, а нейни носители до момента са Виктор Бойчев, Емилия Арабаджиева, Кръстю Кръстев, Димитър Райчев.

Йордан Велчев получи престижното отличие от кмета Костадин Димитров по време на официалната церемония за връчване на престижните Награди „Пловдив“, която се състоя в Драматичен театър Пловдив. В мотивите за решението си, Кметът Димитров подчерта големия принос на Йордан Велчев към културата, историята и литературата на България и в частност на град Пловдив. Ценното литературно богатство, което е създал и което преведено на 5 езика, поставя Пловдив и България на световната литературна карта. За фундаменталния и многотомен труд, посветен на Пловдив „Градът или Между Изтока и Запада ХІV – ХVІІ век”. За капиталното изследване „Балканският човек ХІV – ХVІІ век” в три тома и общо седем книги, предложено за издаване от ЮНЕСКО. Развълнуваният писател каза, че трябва да сме изключително благодарни за мястото, в което живеем. Нарече Пловдив едно вълшебно място, обърнато с лице към егейския свят. „Ние сме избрани - ние сме деца на реката и хълмовете. Град като тези, в които са се раждали велики култури”, каза Йордан Велчев.

Награда „Пловдив“ е най-високото отличие, което се връчва на заслужили деятели на пловдивската култура в навечерието на 24 май. С нея се удостояват творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за произведение, събитие или факт с реален принос за развитие на културния живот на Пловдив, реализирано през предходната година. Победителите получават статуетка изобразяваща трон на Димчо Павлов, диплом и парична премия.Гостите в двора на театъра бяха посрещнати с червен килим, музикални изпълнения на Духов оркестър - Пловдив, с диригент Николай Гешев и специален кът за снимки – фотокорнер. Всички номинирани, придружени от деца от Детска академия на Опера Пловдив, бяха въведени в залата лично от кмета на града Костадин Димитров. Церемонията се излъчваше директно по БНТ-2.
В категорията „Журналистика в сферата на културата“ наградата получи Станимир Симеонов за телевизионната програма „Мисия култура“, излъчвана по Пловдивска обществена телевизия „Тракия“. В раздел „Художествена литература и хуманитаристика“ призът отиде при Ина Иванова за сборника с разкази "И винаги любовта". За „Художествен превод“ бе отличена Здравка Петрова за художествения превод от руски език на книгата „Нова анатомия. Събрани разкази“ от Даниил Хармс. В „Изобразително изкуство“ наградата получи Костадин Отонов за юбилейната ретроспективна изложба „Отонов. Графичен дизайн“ в изложбена зала „2019“ на Градска художествена галерия – Пловдив. В раздел „Аудио визуални изкуства и фотография“ награда „Пловдив“ спечели Петя Михайлова Ангелова за документалния филм „Ромео и Жулиета под тепетата“, разказващ историята на актьора от Драматичен театър- Пловдив Симеон Алексиев и Ирен Алексиева – асистент-режисьор в театъра. В „Танцово изкуство“ с престижното отличие бе удостоен Асен Асенов - Фондация „ЕДНО“ за култура и изкуства за реализацията на 15-тото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Оne Dance Week 2023“. В раздел Музика“ спечели Държавна опера – Пловдив за „Оперната гала“ по случай 70 години Опера Пловдив. В категория „Театър“ с наградата бе удостоен Константин Еленков за ролята на Едип в спектакъла „Едип и пророците“ на Драматичен театър Пловдив. Тази година в раздел „Архитектура и естетизация на градската среда“ награда не бе присъдена. В категория „Произведение на изкуството, предназначено за деца“, наградата спечели Център за подкрепа за личностно развитие – ОДК, Пловдив за празничния концерта „Децата на Пловдив“ с участието на школите към Център за подкрепа на личностното развитие – ОДК, Пловдив в Античен театър. За „Съвременни мултижанрови изкуства“ бяха отличени Евелина Кьосовска – Костолова и Веселин Бойдев за реализацията на второто издание на Творческа лаборатория „Съвременните технологии и кукления театър „Техно-логика”.Победителят в раздел „Опазване на културното наследство съхраняване на паметта“ бе съобщен и награден от заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов. Носител на наградата стана гл. ас. д-р Огнян Тодоров за съвременното и модерно оформление на основната експозиция на Регионален природонаучен музей, Пловдив.

След пауза от няколко години, в които не се връчваше, тази година отново бе присъдена „Награда Пловдив за дарители и спомоществователи в областта на изкуството и културата“. Нейни носители станаха сем. Нели, Петър и Пенчо Братанови за възстановяване на бюст-паметника на Димитър Кудоглу в градина „Цар Симеон“. Наградата връчи лично кметът Костадин Димитров.

Церемонията завърши с „Химн на Кирил и Методий“ стихове Стоян Михайловски, музика – Панайот Пипков в изпълнение на оркестър, хор, солисти и деца от Детска академия на Опера Пловдив и публиката, станала на крака.

В изключително бляскавия и вълнуващ спектакъл на сцената на Драматичния театър участваха Оркестър, Балет, Камерен състав Хор и Детска академия на Опера Пловдив под диригентската палка на Диан Чобанов. Режисьор бе доц. Нина Найденова. Водещи на вечерта Лили Бързева и Тодор Дърлянов, с водещ на включвания от различни места от БНТ2 – Владислав Севов. Участваха солистите: Август Методиев, Божидар Божкилов, Вера Гиргинова, Евгения Ралчева, Мария Анастасова, Марк Фаулър. Диригент на хора на Опера Пловдив – Драгомир Йосифов, диригент на вокално студио към Академия Опера Пловдив – Яна Делирадева. Официален фотограф на събитието – Александър Богдан Томпсън.

Празничната вечер завърши с първия „Бал на творците“ във фоайетата на театъра с музикална програма, много настроение и снимки за спомен.