В истински пъстър АНТИЧЕН МИНИ-ФЕСТИВАЛ в Базиликата се превърна проекта „МОСТ ПРЕЗ ВРЕМЕНАТА“

03 Юни 2024 07:26


- В Епископската базилика се проведе ФИНАЛНОТО СЪБИТИЕ по Проект "МОСТ ПРЕЗ ВРЕМЕНАТА"– включващо ФИНАЛНИ КОНКУРСИ, НАГРАЖДАВАНЕ НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ, АНТИЧЕН КОНЦЕРТ И ЗАКРИВАНЕ

Докато на големия екран през цялото време течеше кратък филм със сцени от основни моменти на проекта, кратък курс по античност и тракийски ритуали проведе археологът Божидар Чапъров, с помощта на участници в Курса за доброволни гидове. Средношколците от няколко пловдивски гимназии се включиха в Реконструкция на антични ритуали, с акцент прехода от култа към Тракийския Херос към този на Свети Георги, последвани от МИНИ-КОНЦЕРТ на ГРУПА „ФРЕЯ“ с необичайни готски, антични, ранно-хистиянски и други старинни песни.

Представена беше античната римска настолна игра РОТА, изработена в рамките на проекта; друга група участници играха специално изработената пловдивска историческата настолна игра „БИТКАТА ЗА ФИЛИПОПОЛ“, която се очаква да придобие популярност сред пловдивските любители на исторически настолни игри.

Представени накратко бяха и пет по-непопулярни археологически обекта, над които доброволци ще установят патронаж. Бяха връчени сертификати на изкаралите курса за гидове и наградени с подходящи награди екипите от конкурса, заели първите пет места в общоградското състезание.
По време на заключителното събитие на проект "Мост през времената" археологът Божидар Чапъров в ролята на тракийски цар представи нагледно някои от тракийските ритуали, за които има достатъчно информация по археологически данни и по данни от античната литература; също така той представи тракийското държавно устройство, обичаите на траките , основните племена и преходът им под римска власт към християнизацията. В реконструкцията участваше и тракийска принцеса, тракийски войни и жрици, бяха представени ранно християнски практики и ритуали. „Готската“ певица Фрея представи важни моменти от историята на Филипопол, обсадата му от готския крал Книва и последващото му опустошение, епичните битки и трагедии от епохата – всичко това подкрепено от необичайната старинна музика, изпълнявана от състава.
Победителите получиха „златни“ и „сребърни“ купи и медали от водещия историческите куизи Николай Близнаков, а множество награди по проекта "Мост през времената"– сред които най-много страсти предизвикаха цветните тениски с историческа тематика - раздаде на повечето участници безпристрастният тракийския цар Терес на фона на прожектирани исторически загадки.
Фестивалът за улични изкуства 6 Стрийт артс фестивал също припозна събитието като знаково за поредицата майски културни събития.