Антония Маркова, дует “Jessandwest” и приятели пренасят пловдивчани в света на френския шансон

27 Юни 2024 14:46

На 28 и 29 юни, сцената на Дома на културата „Борис Христов“ ще се превърне във френско кабаре от началото на миналия век с ретро мебели и интересна мултимедия като фон, за да пренесе зрителите духом във Франция, страната на шансона. В рамките на два дни и с вход свободен, публиката ще има възможност да се наслади на Международния фестивал за франкофонска песен "Златен ключ" - Пловдив 2024. Събитието се организира ежегодно от Алианс Франсез в партньорство с Община Пловдив и е под патронажа на Посолството на Република Франция и Френския институт за България.
21-вото издание на фестивала е посветено на темата „шоколад и шансони“. За шоколада ще се погрижи френският майстор Венсан Гайо, който ще представи и предложи специални шоколади и сладки лакомства.
Фестивалът ще бъде открит на 28 юни, в 19.00 часа от Пламен Панов, заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив, в присъствието на много официални френски и български гости. Веднага след това започва първият концерт с участието на Антония Маркова, (първият лауреат на този международен форум), която днес има своя самостоятелна кариера. На сцената ще видим и много бъдещи музикални звезди, идващи от цяла България. Ще чуем невероятни млади таланти от Враца, Горна Оряховица, Стара Загора, Силистра и други. Музикалната кариера на Антония Маркова стартира благодарение на френския шансон. Тя е многократен носител на отличия от национални и международни конкурси -„Хит минус едно”, „Бургас и морето”, Music idol, „АVON VOICES’’, като там успява да се пребори с 9000 претендентки от цял свят и да достигне до полуфиналите в Париж, където достойно представя България. Антония съвсем заслужено спечели и телевизионния формат на NOVA „Звездите в нас”.
Вторият концерт на 29 юни, с начало 19.00 ч. е на близнаците от дуета “Jessandwest”. Те гостуват на фестивала вече няколко години, като всеки път подготвят нова и атрактивна програма. Звездата на „Jessandwest” изгрява след участието им във формата „Талантите на Франция” през 2019 г., когато печелят всички възможни награди - на жури, публика, за автори и композитор и др., а отскоро са лауреати на телевизионния формат „Гласът на Франция”. Ангажирани с пълен календар от участия, те с удоволствие намериха възможност да дойдат отново за концерт на Фестивала, защото неведнъж са споделяли, че са влюбени в Пловдив. Специално за тях в Пловдив ще дойде да ги поздрави от сцената и вдъхновяващата Олга Василенко.
Най-голямата франкофонска телевизия TV5 Monde е също неизменен партньор при провеждането на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” в Пловдив, като сега ще представи и световната, културно-образователна, стрийминг платформа TV5 MONDE plus. Платформата е безплатна и дава достъп до сериали, френски игрални и документални филми, а тази година там ще бъдат споделени и двата концерта от град Пловдив. Партньор на Международния фестивал за франкофонска песен "Златен ключ" - Пловдив 2024. и тази година е „Арт Войс Център“ с музикален педагог Румяна Иванова.