ДЪЖДЪТ НЕ СПРЯ БАЛЕТИСТИТЕ ОТ BALLETTO DI MILANO /видео/

04 Авг 2024 20:15

 

Дъждът не спря чудесните италиански балетисти от “Balletto di Milano” за спектакъла им на Античния театър. Малко преди да започне „Кармен“ в Пловдив се изсипа проливен дъжд, който забави началото на постановката. Сцената бе почистена и на нея излязоха 14 великолепни балетисти от Милано. Само 10-на минути след началото на обичания балет по музика на Жорж Бизе на най-старата открита сцена в България отново заваля порой, който принуди артистите да преустановят танците.

Арт директорът на Пловдивската опера Лучано ди Мартино съобщи, че дъждът ще продължи 5-10 минути според получена информация от метеоролозите на летище Пловдив, след което „Кармен“ ще продължи. Зрителите, притаили дъх, извадиха чадъри и дъждобрани и останаха на местата си. Няколко пъти на сцената италианските актьори приветстваха публиката, която бурно ги аплодира. Само след минути дъждът спря. На сцената излязоха 12 корейски балетисти, които започнаха да почистват мократа сцена. Маестро Ди Мартино с вълнение каза, че тази вечер зрителите на Античния театър ще станат свидетели на уникален спектакъл и как актьорите от К-Arts ще подкрепят италианските си колеги. В този момент дванадесет корейски танцьори в синхрон, като дълго репетиран спектакъл, подсушиха сцената и заеха отново местата си сред публиката. През цялото време меломаните ги аплодираха и се възхищаваха на уникалния жест на колегиалност, човечност и доброта.

 

Посланиците на италианския танц по света “Balletto di Milano” излязоха отново на сцената и продължиха да пресъздават любимата история за красивата Кармен, войника Хосе, Тореадора и Съдбата. Четиринайсетте балетисти от Италия демонстрираха високия си професионализъм, артистичност, техническо съвършенство и грация и докоснаха душите и сърцата на публиката. Впечатляващата хореография и режисурата на Агнезе Омодей Сале и Федерико Верати завладя зрителите с магията на изкуството. Всяка сцена, пресъздаваща разказа на Бизе за любовта, страстта, предателството и смъртта, изиграна от великолепните танцьори, развълнува меломаните и следваха силни аплодисменти. Ролята на Кармен бе поверена на Джузи Вилара, на Съдбата – на харизматичния Алесандро Орландо, на Дон Хосе – на Матиа Императоре, а като Микаела и Ескамило зрителите видяха Аннарита Маестри и Анатол Блейно. Под ръководството на доц. Карло Песта балетистите от Милано представиха оригинален танцов прочит и великолепна сценография на любимия балет „Кармен“ от Жорж Бизе.

 

„Тази вечер италианските балетисти ни завладяха с великолепните танци, с брилянтната си техническа подготовка, с артистичността си. Те не само са изключителни танцьори, но и готови с риск да си причинят контузии заради мократа сцена, показаха невероятен професионализъм и висока класа“, сподели красива дама, пристигнала със свои приятели специално за спектакъла от София. „Незабравима вечер. Не съм гледала подобна постановка. Завладяха ме не само артистичността и перфекционизма на италианската трупа, но и рядко срещаната колегиалност на корейските балетисти. Адмирации! Възхищавам им се“, възкликна почитателка на балетното изкуство.

 

Тази вечер на Античния театър ще се представи балетния спектакъл на корейската танцова компания K-Arts, която за първи път е в България със съдействието на фондация „Баланчин“. Постановката е реализирана за American Ballet Theatre, чиято премиера е осъществена през 1947 г. В наши дни тя се изпълнява от K-Arts по повод 120-та годишнина от рождението на Джордж Баланчин. Балетните артисти от K-Arts Dance Company са носители на множество награди от международни балетни конкурси.

 

Спектаклите на италианската и корейската трупи се провеждат в рамките на фестивала „Балет без граници“. Той се реализира по идея на „ЕС ТИ Артс Ивентс“ и художествения му директор Евгени Михайлов Стоянов. Заслуга за осъществяването му имат Държавна опера Стара Загора и балета й с художествен ръководител Силвия Томова. Международният арт форум е сред най-престижните събития в областта на балетното изкуство в България през този сезон.

Автор: Екатерина Кючукова