ГРАФА: АНТИЧНИЯТ ТЕАТЪР Е УНИКАЛНА СЦЕНА И НЯМАМЕ ТЪРПЕНИЕ ДА СЕ СРЕЩНЕМ С ПУБЛИКАТА НА 11 АВГУСТ

07 Авг 2024 16:26

Един от емблематичните творци на съвременна поп музика у нас Владимир Ампов – ГРАФА ще се срещне с меломаните на най-старата открита сцена в България на 11 август. Авторът на текстове и музика на 15 албума е носител на повече от 50 награди и 40 номер 1 сингли. Финалният концерт на „Най-щастливото турне“ започва в 21 часа на Античния театър в Пловдив.

Организаторите съобщават, че за събитието все още са налични билети в мрежата на Eventim, касата пред Община Пловдив и касата на Античния театър. Деца до 4 години се допускат безплатно, без право на седящо място, а всички над 5-годишна възраст и учениците ползват 50% и от редовната цена на билета.

 

Интервю на Екатерина Кючукова

Избрахте за финал на своето „Най-щастливото турне“ Античния театър. Защо?

 

Турнето преминава изключително успешно. Много хубави концерти, зареждащи публиката със страхотно настроение. Феновете преживяват много емоции чрез музиката и ни дават много любов – на мен, на музикантите и на танцьорите. Ние връщаме същото от сцената и се получава една хубава синергия. Аз съм много благодарен, че имам тази възможност вече толкова години да изпълнявам музиката си на живо. Турнето се казва „Най-щастливото турне“', защото ние излизаме с широки усмивки на сцената и виждаме същото в публиката. През целия концерт се усеща една енергийна вибрация. Няма как да не направим концерт в Античния театър в Пловдив. Отдавна не съм свирил и пял на това място. Смятам, че тази магия, която има в Античния театър в Пловдив е неповторима. Съвсем естествено беше турнето да завърши именно в този град и на това прекрасно място.

Какво да очаква пловдивската публика на 11 август?

Турнето пренася мащабната продукция и емоцията от НС „Васил Левски“ по много красив начин. Моят прекрасен екип от професионалисти направиха така, че шоуто да може да се мащабира на всяко едно място. Разбира се, има и много промени от концерта на НС „Васил Левски“' – нови песни, различни визуални решения. Вече минаха първите четири града и остава финалният концерт в Пловдив. През 2018-а заснехме концерта в Античния театър, който е емблематичен и е един от любимите ми. Тогава доста вдигнахме летвата. Сега искаме да представим на публиката нещо още по-силно и по-добро.

Бихте ли споделили за някои от новите песни, които ще изпълните?

Преди мен на сцената излизат страхотните талантливи деца от „Джуниър бенд“ от Велико Търново. Те пътуват традиционно с мен на турнетата вече четвърта година. Това е страхотно и аз им благодаря, защото те са истински талантливи и много готини младежи. В сетлиста от новите ми песни са включени последният ми сингъл „Бърнаут“, някои от парчетата от албума „Вековна гора“, разбира се и най-големите хитове през годините.

Ще има ли изненади за публиката?

Аз съм супер благодарен, че музиката и песните са живи благодарение на хората. Правя така, че продължавам да ги изпълнявам на живо. Хората стават на крака още на втората песен, което е наистина страхотен комплимент за мен и за всички, които са на сцената. Благодаря им от сърце! Това, за което съм си мечтал, се сбъдва. В крайна сметка ще дойде време, в което нас няма да ни има, но ако някоя от песните остане жива и продължава да се помни, ще е страхотно. Това е благодарение на прекрасната публика, която имам през всичките тези години.

Всяко ваше участие е свързано с различен акцент. Фокусът ви е към определена аудитория. Има ли и тази година подобен фокус и как се отразява на избраните парчета?

Искам да даваме добри примери. В случая във всеки едни град, както и в Античния театър в Пловдив – ще има специални места, където да могат хората разделно да изхвърлят отпадъците си. Призовавам ги за това. Важно е да даваме личен пример на децата си. Апелът ми е към всички мои фенове е да дойдат на концерта пеш или с градския транспорт. За концерта си в София аз дойдох с метро. Във всеки един град досега концертите от турнето ми също бяха с тази зелена кауза. В Стара Загора, например, заедно със зам. кмета по екология посетихме фабрика за обработка на био отпадъци. Това, което споделят всички в градовете е, че има програми в училищата, в които обучават децата от по-ранна детска възраст и реално те много бързо свикват с този начин на живот – да мислим и живеем устройчиво. В тази зелена кауза още от концерта на НС „Васил Левски“ сме заедно с нашите партньори от ПроКредит Банк, без които магията нямаше да е същата.

 

Говорихте за младите изпълнители, които подкрепяте. Преди години заедно с Вас бе и пловдивският талант Александър Георгиев - Алекс, тази година ще ви съпътстват ли нови таланти?


Тази година, за четвърта подред, с мен са „Джуниър бенд“, които подгрявят моето излизане на сцената. През годините много и различни хора са били с мен на сцената. По един или друг начин им подавах ръка. Аз се радвам, че не спряхме да правим музика, дори по време на трудните времена през пандемията. Благодаря на публиката, че остана вярна.

На повечето от Вашите концерти присъстват и деца на Ваши почитатели. Мислите ли да направите песен и с по-малки изпълнители, които са и Ваши почитатели?

Това е много хубав въпрос. На концертите има много различна публика като възрасти. Това е хубава идея с деца да се включват в музика.
Аз съм много щастлив от факта, че на моите концерти присъстват и малки деца с родителите си, които са мои почитатели. Неслучайно „Джуниър бенд“ са за поредна година с мен. Те са от различни възрасти. Има деца на по 7-8 години, както и вече младежи. Това са хубави неща да се предава щафетата. На 11 август всичко ще е страхотно и нямаме търпение. Малко ще ни е тъжно, че приключва турнето, но ще мислим за следващите концерти. Засега сме се концентрирали да направим един чудесен концерт в Пловдив, както винаги се получава, а там енергията е страхотна.

Бях съвсем скоро в Пловдив на концерта на Грегъри Портър. За първи път бях в публиката. Видях колко е хубаво и от другата страна – да си в публиката и да гледаш любим изпълнител. По съвсем друг начин погледнах на Античния театър, защото е невероятно, когато си на сцената, но и пред сцената. Мястото е уникално и нямаме търпение да се срещнем с публиката.