Две от най-изявените школи за хорово пеене в страната от Пловдив и Бургас с обща изява за Деня на Независимостта

16 Сеп 2024 14:04

В празничните 22 и 23 септември пловдивчани и гости на града ще имат възможност да видят специална програма с участници от Бургас, които ще гостуват в Пловдив на базата на подписаното „Споразумение за сътрудничество между общините Пловдив и Бургас в сферата на културата и туризма“.
На 22 септември в 12:30 ч. на стълбите на „Каменица“ ще се състои празничен концерт на Детски хор „Милка Стоева“ към Международен младежки културен център - Бургас с диригент Мариета Секлемова и Хор на пловдивските младежи „Стефка Благоева“ при ЦПЛР - ОДК - Пловдив с диригент Борислава Благоева. Репертоарът, подбран за концерта включва общи изпълнения на двата хора, емблематични български песни, химна на Независимостта, както и химните на Бургас и Пловдив.
„Точно на 22.09.2024 г. се навършват и 86 години от рождението на нашия патрон и създател Стефка Благоева - почетен гражданин на Пловдив. Бихме искали този концерт да е изразител на почит и уважение към паметта ù“, споделят от екипа на Хор на пловдивските младежи „Стефка Благоева“.
Детски хор „Милка Стоева“ е създаден през 1947 г. от известния педагог, композитор и диригент Борис Ибришимов. Със своята богата творческа биография, бургаският детски хор се нарежда сред най-добрите хорове в страната. В годините прераства в хорова школа, възпитала и създала много известни музиканти, певци и ценители на музиката. Огромен дял за високото ниво, за големите международни отличия и активен културен живот на състава има дългогодишният диригент и ръководител на хора - Светла Стоева. Хорът е носител на много международни отличия и награди от престижни конкурси и фестивали. Осъществени са множество концертни турнета в Сърбия, Русия, Чехия, Унгария, Полша, Италия, Германия, Франция, Белгия, Холандия, Швеция, Гърция, Турция. Корепетитор е Миглена Славова.
Хор на Пловдивските младежи „Стефка Благоева“ при ЦПЛР-Общински детски комплекс - Пловдив е естественото продължение на емблематичния за град Пловдив Хор на Пловдивските момчета „Стефка Благоева“. Това са порасналите момчета от детския хор, завоювали много награди от наши и международни фестивали и конкурси. През далечната 1981 г. основателката Стефка Благоева, съвместно с диригента Теодосия Панкова създават и Младежки хор, в който участват младежи на възраст от 15 до 25 години от различни училища и висши учебни заведения в Пловдив и страната. Младежкият хор през годините реализира успешни концерти, изяви и участия в хорови фестивали в България, Швеция, Португалия, Италия, Франция, Белгия, Северна Македония и други, както и многобройни коледни концертни турнета в Европа като част от Хора на Пловдивските момчета и младежи „Стефка Благоева“.

И двете събития са с ВХОД СВОБОДЕН!