Колеги, приятели, политици обсипаха с внимание художника Здравко Йончев на неговата юбилейна изложба

27 Сеп 2023 14:29

 

Един от най-известните български художници от Пловдив Здравко Йончев посрещна в Градската галерия многобройните си почитатели и приятели от културните, обществено-политическите и бизнес среди на откриването на своята юбилейна изложба живопис. С нея той отбелязва 85-ия си рожден ден.
Общественикът Димитър Райчев му поднесе специален поздрав от името на президента (1997 – 2002) Петър Стоянов, отдавнашен приятел на художника. Авторът получи поздравителен адрес от министъра на културата Кръстьо Кръстев и беше лично приветстван от заместник-кмета на Пловдив по култура, археология и туризъм Пламен Панов.
„Моите картини – това съм аз. В живота на всеки има събития, преживявания, аз съм пресъздал част от тях в творбите си. Всеки, който ги гледа, може да доразкаже своя финал на случващото се в картините“ – заяви развълнуван юбилярят.
В словото си на откриването Калин Николов – художник, изследовател и приятел на автора подчерта: „Здравко Йончев е представител на интелектуалната сюрреалистична сатира, която у нас сякаш вече няма видими творци…Но този художник не предаде възгледите си за изкуството.“
Според Николов, два са основните фактори, изградили ярката индивидуалност на артиста Здравко Йончев – неповторимият дух на родния му Пловдив и родовото наследство. Към „клана на Йончевите“ се числят поне 13 професионални художници – синовете му Илия и Димитър, неговата внучка Моника, брат му проф. Васил Йончев, сестра му Виолета Йончева - Джидрова, племенницата му Нели Йончева. Самият Здравко е убеден, че артистистичният ген е наследен от неговия баща - Димитър Йончев, един от основателите на легендарното Дружество на южнобългарските художници.
„Този художник не е на 85 години. Да го сравним със снимките на Ален Делон. Онзи е наистина един пенсиониран артист. А Здравко Йончев, сходен с Лино Вентура и Ланкастър, е толкова внушаващ с артистизма си, волята, характера си, харизмата, енергията“ – не на шега заяви Николов.
Рожденикът получи подарък и от любимия си ПФК Локомотив Пловдив - шал с логото на клуба.
Изложбата е с вход свободен и може да се разгледа до 10 октомври в Градската художествена галерия на ул. „Княз Александър I“ №15.
Тя се финасира от Община Пловдив и е част от Есенен салон’2023.